KONKURENCIJA SVJETSKIM PIĆIMA
ZGrappa se vraća: Dva dana edukacije i zabave u Petom Kupeu 15. i 16. studenoga
Međunarodni festival rakija i likera ZGrappa održat će se i ove godine, ali ovaj put na drugoj lokaciji u Zagrebu. Okupit će razne destilere iz Hrvatske ali i Srbije, Italije te Bosne i Hercegovine.
Festival ZGrappa održat će se po drugi put u zagrebačkom klubu Peti kupe 15. i 16. studenog kako je najavio organizator Marin Levaj. I ove godine će posjetitelji ovog inovativnog i jedinstvenog festivala kao i svi zainteresirani ugostitelji i distributeri moći degustirati proizvode od kojih su mnogi nagrađeni na prestižnim svjetskim natjecanjima.
ZGrappa će ove godine okupiti 40 destilera iz Hrvatske, Srbije, Italije te Bosne i Hercegovine koji će predstaviti sve novitete u proizvodnji rakija kao i svoje proizvode. Kroz dva dana festivala održat će se i šest predavanja i radionica za koje se posjetitelji ne moraju prijavljivati unaprijed. "Novo lice šljivovice", "Zašto su rakije od autohtonih sorti voća svjetski brend" samo su neka od predavanja koja će voditi destiler Branko Nešić te kreator video sadržaja Dejan Veljović, dok će masterclass o Armanjacima kuće Janneau i Calvadose kuće Boulard voditi Cecile Lecerf.
Predavanje "Specifičnosti i karakteristike jakih alkoholnih pića" će održati Dario Grabarić, prvi hrvatski nositelj WSET Level 3 Awards in Spirits, koji je ujedno i stručni savjetnik ZGrappe, u suradnji s profesorom Antom Lončarićem s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Festival će se održati od 13 do 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti na platformi Entrio.
FOTO: ZGrappa
'Sad je red na rakijama'
Prema Goranu Jukiću, predstavniku Valentić distribucije i Fructus destilerije, prodaja jakih alkoholnih pića raste pa se tako mijenja donedavna negativna percepcija i stereotipi šire publike o njima. Zato je važan ovaj festival koji je nastao iz želje da se rakija predstavi u boljem svjetlu. "Hrvatska je prošla svoju vinsku evoluciju, sada je red na rakijama. Imamo ogromno tržište doma, veliki potencijal, ali naglasak uvijek mora biti na edukaciji, kako proizvođača tako i kupaca", rekao je Dario Grabarić.
"Ovo je druga godina kako održavamo festival destilata koji je nastao iz želje da široj publici približimo rakiju, ne samo kao nacionalni proizvod već kao i brend koji može konkurirati svjetskim pićima. Za litru rakije potrebno je i do deset kilograma voća pa ona nimalo ne zaostaje za whiskeyjima, džinovima i na primjer votkama", objasnio je Grabarić.
Koji je rok trajanja alkoholnih pića?
"Naša obiteljska tvrtka u ovom je poslu preko 30 godina i mogu reći da traženje novih, drugačijih načina pakiranja nikada ne prestaje. Inovacije su važne i s njima naši partneri dolaze do šire publike. Stoga mogu potvrditi da se ova industrija razvija u pravom smjeru" , zaključio je Krešimir Sakač, direktor i vlasnik tvrtke Bumbar koja se specijalizirala za trgovinu staklenom ambalažom i opremom za destilere i vinare.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.