GASTRONOMSKI UŽITAK
Želite probati omiljeno Titovo jelo koje je obožavao i Tuđman? Onda pažljivo slijedite ovaj recept
Jednima zločinac, drugima lider - takva je bila i ostala percepcija jugoslavenskog vođe Josipa Broza Tita. Međutim, iza te političke figure krio se čovjek sa širokim interesima i strastima, od kojih se jedna posebno izdvajala - ljubav prema zagorskim štruklama, "kulinarskom blagu" sjeverozapadne Hrvatske.
Brojni svjedoci, članovi obitelji i bliski suradnici Titova režima svjedočili su o njegovoj privrženosti zagorskim štruklama. Ti fini gastronomski specijaliteti, s punjenjem od sira, često su bili prisutni na Titovom stolu tijekom njegovih posjeta rodnom Zagorju.
Kakve je štrukle Tito jelo?
Volio je Broz, kako je jednom prilikom otkrio njegov kuhar Mića Stojanović, i kajganu s čvarcima, jelenji odrezak s borovnicama i janjeće kotlete, no daleko najdraže jelo bili su mu zagorski štrukli, koji se, vrijedi spomenuti, nalaze i na listi zaštićenog kulturnog dobra Ministarstva kulture.
Taj pravi hrvatski gastronomski brend danas se poslužuje kao juha, predjelo, desert, glavno jelo ili, pak, samostalno malo jelo. Recepti za štrukle različiti su diljem Hrvatske, a za Tita se taj specijalitet pripremao na dotad još neviđen način.
Tijesto premazano sirom bilo bi zaliveno kiselim vrhnjem, a zatim bi se tijesto oblikovalo u štrudlu i kuhalo u slanoj vodi. Iz vode bi se izvadilo, prelilo slatkim vrhnjem i stavilo peći. Tako su nastale Titu omiljene zapečene zagorske štrukle, koje su postale neizostavni dio njegova gastronomskog užitka.
Taj se poseban specijalitet može, dakle, pripremiti na različite načine, a mi smo za vas pripremili recept koji se koristi u uglednom zagrebačkom hotelu Esplanade, domu jednih od najfinijih štrukli u Hrvatskoj uopće.
Sastojci:
Tijesto:
- 50 dag oštrog brašna, 50 dag glatkog brašna
- Žlica soli
- Dva jajeta
- Dva dl ulja
- Voda do pet dl.
Nadjev:
- Jedan kg svježeg kravljeg sira
- Četiri jajeta
- Žlica soli.
Za podliti:
- 2,5 dl vrhnja za kuhanje
- Jedan dl vrhnja za šlag.
Upute:
- U zdjeli pomiješajte brašno i jaje. Dodajte sol, ulje i mlaku vodu te rukama zamijesite mekano tijesto. Dobro premažite tijesto uljem i ostavite da odstoji dvadesetak minuta.
- Stolnjak pospite oštrim brašnom i stavite tijesto na sredinu. Lagano razvaljajte tijesto valjkom, a zatim ga rukama pažljivo razvlačite što tanje možete. Pazite pritom da tijesto ne pukne.
- Na razvučeno tijesto s oba ruba stavite nadjev, a zatim s obje strane savijajte tijesto do polovice stola kako bi se dobile dvije savijače. Poslužite se stolnjakom kako biste lakše savijali tijesto.
- Rubovima tanjurića izrežite štrukle na komade.
- U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Stavite sve štrukle istovremeno u ključalu vodu i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu.
- Nakon kuhanja složite ih u vatrostalnu ili keramičku posudu, zalijte slatkim ili kiselim vrhnjem, po želji, i pecite ih oko pola sata na 160-170 stupnjeva.
Štrukle obožavao i Tuđman
Inače, nije Broz jedini volio štrukle. Poznato je da ih je obožavao i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a u njima su, tijekom boravka u Zagrebu, uživali i ugledni gosti kao što su nedavno preminula glazbenica Tina Turner, kralj Charles i brojni drugi.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.