VAŽNO JE ZNATI

Znate li koje namirnice nikada ne biste trebali prati i koje namirnice uvijek trebate prati prije kuhanja?

Autor

Marijana Kovač

Sigurno su i vas roditelji, još od najranijeg djetinjstva, učili da obavezno operete hranu prije jela. Međutim, ponekad ova hvalevrijedna navika može donijeti više štete nego koristi. Pranje nekih namirnica može dovesti do širenja bakterija i drugih neželjenih posljedica.

01.04.2018. u 19:29
Ispiši članak

Namirnice koje nikada ne treba prati

Piletina

Bakterije na svježoj piletini, od kojih je najpoznatija salmonela, vrlo su opasne za naše zdravlje. Mnogi ljudi misle da pranje piletine prije kuhanja pomaže riješiti ovaj problem, ali to nije istina. Kada perete piletinu, vodom širite bakterije na ruke i kuhinjski sudoper.

Jaja

Kako prenosi Famifi.com, jaja su namirnica koju nipošto ne treba prati. Naime, na jaja se često stavlja zaštitna supstanca koja sprječava kontaminaciju bakterijama, a voda uništava tu zaštitu.

Meso

Baš kao i piletinu, svježe meso (govedina, svinjetina, teletina, janjetina) ne biste trebali prati jer tako bakterije sa mesa možete prenijeti na ruke i sudoper. Bakterija s mesa se možete riješiti uz pomoć visokih temperatura.

Prije kuhanja papirnatim ručnicima uklonite suvišni sok s površine mesa. Nakon toga pažljivo operite ruke sapunom i toplom vodom.

Gljive

Gljive dobro absorbiraju vodu stoga ih nikako nemojte dugo držati u vodi. Bolje ih je isprati i osušiti papirnatim ručnikom.  Na taj način neće biti vodenaste i izgubiti elastičnost.

Namirnice koje uvijek trebate oprati

Voće

Bez obzira koliko se vaše voće činilo čistom i sjajnom morate ih pažljivo oprati vodom. Nakon pranja voćku posušite papirnatim ručnikom.

Limenke

Zbog poklopca bakterije pranjem neće ući u limenku, no ući će u limenku ukoliko je otvorite prije nego ju operete.

Povrće

Voće obavezno operite, čak i ukoliko je riječ o nejestivoj kori koju ste prethodno uklonili. Bez obzira na skidanje kore bakterije će, kod neopranog povrća, lako doprijeti na jestivi dio.

Suho voće

Ova vrsta hrane smatra se jednom od najprljavijih. Čak i ako ste kupili sušeno voće u lijepom pakiranju, prije konzumiranja ga operite ili čak namočite u vodi nekoliko sati.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.