NOVO ISTRAŽIVANJE

Znanstvenici otkrili jedan od glavnih uzročnika raka debelog crijeva: 'Pazite što jedete'

Autor

aks

Nova istraživanja otkrila su glavnog uzročnik raka debelog crijeva, a znanstvenici su upozorili ljude na prehranu jer je ona jedan od glavnih čimbenika koji uzrokuje ovu zlokobnu bolest. 

14.09.2024. u 14:13
Ispiši članak

Nova studija Klinike Cleveland otkrila je da su molekule iz hrane, poznate kao metaboliti, ključni uzročnici ranog razvoja kolorektalnog raka. Posebno se ističu metaboliti prisutni u crvenom i prerađenom mesu, stoga znanstvenici  naglašavaju da je kvalitetna prehrana najbolji način prevencije raka kod mlađih osoba. Onkolog Suneel Kamath pojasnio je kako se isti pristupi ne mogu primijeniti na mlađe i starije pacijente u liječenju i prevenciji.

"Na kraju dana, nije realno primjenjivati modele skrbi za starije od 60 godina na mlađe osobe, jer nije izvedivo raditi godišnje kolonoskopije svima u sustavu", objasnio je Kamath. "Mnogo praktičnije rješenje je uvođenje jednostavnog testa koji mjeri biomarkere rizika za kolorektalni rak. Tako možemo usmjeriti potrebne pretrage na one koji su u najvećem riziku", dodao je onkolog. Istraživanje su vodili bivši klinički suradnik dr. Thejus Jayakrishnan i voditelj tima za mikrobno sekvenciranje i analitiku Naseer Sangwan.

Znastvenici su proveli detaljne analize podataka pacijenata koji su bili na liječenju zbog ranog stadija kolorektalnog raka koje su analizirali pomoću umjetne inteligencije. Prethodna studija ovog tima identificirala je razlike u metabolitima koji uzrokuju pojavu kolorektalnog raka u ranijoj i vrlo ranoj fazi, dok je drugo istraživanje opisalo razlike u crijevnom mikrobiomu kod mladih i starijih osoba. Navedena istraživanja postavila su temelje za ovo novo istraživanje.

Mikrobiom se može promijeniti mijenjanjem prehrambenih navika

Dr. Sangwan i njegov tim razvili su algoritam umjetne inteligencije koji je kombinirao i analizirao postojeće podatke iz ranijih studija, s ciljem utvrđivanja ključnih čimbenika za buduća istraživanja. Zanimljivo je da je analiza dr. Sangwana otkrila kako su prehrambene razlike, utvrđene analizom metabolita, odgovorne za veliki dio razlika uočenih između mlađih i starijih pacijenata. Kod mlađih pacijenata otkrivena je veća prisutnost određene vrste metabolita.

Ovo otkriće posebno je obradovalo znanstvenike jer je s medicinske strane lakše prepoznati pacijente mjerenjem razine metabolita u krvi nego sekvenciranjem bakterijske DNA. Mikrobiom se može mijenjati promjenom prehrambenih navika. Mlađi pacijenti s rakom debelog crijeva imali su višu razinu metabolita povezanih s proizvodnjom i metabolizmom aminokiseline arginin te s ciklusom uree u usporedbi sa starijim pacijentima. Ove razlike mogle bi biti posljedica dugotrajnog unosa crvenog i prerađenog mesa.

Nakon što potvrde da su povišene razine metabolita arginina i ciklusa uree, kao i pretjerani unos crvenog i prerađenog mesa, češći kod mlađih odraslih osoba s kolorektalnim rakom na nacionalnoj razini, provest će se istraživanje koje će odgovoriti na pitanje mogu li određene dijete ili komercijalno dostupni lijekovi koji reguliraju proizvodnju arginina i ciklus uree pomoći u prevenciji ili liječenju ranog stadija kolorektalnog raka.

'Prehrana ima važnu ulogu u riziku od raka debelog crijeva'

Dr. Kamath je istaknuo kako su njegova dosadašnja otkrića već utjecala na pristup skrbi koju pruža pacijentima te je dodao kako je potrebno provesti još istraživanja kako bi se potpuno razumjelo na koji način prehrambeni čimbenici doprinose razvoju raka debelog crijeva. "Prije ove studije bio sam svjestan da prehrana igra važnu ulogu u riziku od raka debelog crijeva", započeo je

Liječnica koja je preboljela rak otkrila što jesti: 'Pojačajte ove dvije namirnice'

Priznao je kako nije uvijek razgovarao o tome s pacijentima tijekom njihovog prvog pregleda. "Sada se uvijek pobrinem da to spomenem svojim pacijentima, kao i zdravim prijateljima ili članovima obitelji koji ih prate, kako bih im pomogao donijeti informirane odluke o vlastitom načinu života", otkrio je stručnjak.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.