VELIKA EUROPSKA STUDIJA

Znanstvenici: U krvi muškaraca viša razina enzima ključnog za infekciju korona virusom

Autor

ig/h

U krvi muškaraca otkrivena je viša razina ključnog enzima što ga novi korona virus koristi da bi zarazio stanice, nego u krvi žena, što bi dijelom moglo pojasniti zbog čega su muškarci podložniji infekciji, rezultati su velike europske studije objavljeni u ponedjeljak.

11.05.2020. u 10:23
Ispiši članak

Angiotenzin konvertirajući enzim 2 (ACE2) u malim je količinama prisutan u srcu, bubrezima i u drugim organima. Znanstvenici pretpostavljaju da ima određenu ulogu u načinu na koji infekcija Covidom-19, respiratornom bolesti prouzročenom korona virusom, prodire u pluća. 

Studija, čiji su rezultati objavljeni u medicinskom časopisu European Heart Journal, otkriva i da široko propisivani lijekovi zvani ACE inhibitori ili blokatori angiotenzinskih receptora (ARB), koji se često koriste u liječenju zatajenja srca ne rezultiraju većim koncentracijama ACE2 i stoga ne bi trebali povećavati rizik od Covida-19 u osoba kojima su redovita terapija. 

Dakle, liječnici ističu da bolesnici trebaju nastaviti liječenje svojom dosadašnjom antihipertenzivnom terapijom jer ne postoje klinički ni znanstveni dokazi po kojima liječenje ACE inhibitorima treba prekinuti zbog infekcije covidom-19.

ACE inhibitori i ARB blokatori propisuju se pacijentima s kongestivnim zatajenjem srca, dijabetesom ili bubrežnim bolestima. 

"Naša su otkrića pokazala da pacijenti s Covidom-19 ne trebaju prestati uzimati ove lijekove", istaknuo je Adriaan Voors, profesor kardiologije Sveučilišnog medicinskog centra (UMC) Groningen u Nizozemskoj, koji je vodio studiju.

Dosadašnji podaci upućuju na to da su infekciji korona virusom podložniji muškarci nego žene te da su oni, ako obole, skloniji razvoju težih komplikacija.

Analizirajući podatke prikupljene među oboljelim pripadnicima obaju spolova, Voorsov tim je mjerio koncentracije ACE2 u uzorcima krvi uzetim među više od 3500 pacijenata sa srčanim zatajenjem iz 11 europskih zemalja.

S obzirom na to da je istraživanje započelo prije izbijanja pandemije korona virusa, u studiju nisu bili uključeni pacijenti s Covidom-19.

No kada se u sklopu druge studije pokazalo da je ACE2 ključan za način na koji novi korona virus prodire u stanice, Voors i njegov tim uočili su značajna preklapanja s prethodnom studijom.

"Kad smo ustanovili da je jedan od najjačih biomarkera, ACE2, puno veći u muškoj populaciji nego u ženskoj, shvatili smo da bi to moglo pojasniti zbog čega muškarci češće od žena obolijevaju od Covida-19 i podliježu toj bolesti", kazao je Iziah Sama, liječnik iz UMC Groningen i suautor studije.

Angiotenzin konvertirajući enzim 2 je molekula koja se nalazi na površini stanica pluća i mjesto je pripajanja virusa SARS-CoV-2. Vezivanjem za ovaj enzim, virus je u stanju ući u stanicu i inficirati je.

Sama i Voors su zamijetili da je ACE2, osim u plućima, prisutan i u srcu, bubrezima, tkivima koja oblažu krvne žile te, u osobito visokim razinama u testisima.

Pojasnili su da njegova prisutnost u testisima dijelom može objasniti veće koncentracije ACE2 kod muškaraca, kao i zbog čega su muškarci podložniji obolijevanju od Covida-19 nego žene.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.