PRIPAZITE
Zablude o prirodnim alternativama za šećer: Ipak nije sve tako zdravo kao što se predstavlja
Ljudi u svrhu zdravije ishrane izgbjegavaju običan šećer i koriste prirodne alterantive poput smeđeg ili kokosova šećera, a ponekad agavu i med. Umjesto pšenice koristi se pir, a stručnjaci sada kažu kako je to sve velika zabluda.
"Ljudi u industrijskim zemljama konzumiraju previše slatkih proizvoda. Šećer može dovesti do nastanka karijesa kao i povećanja rizika od dijabetesa", kaže stručnjakinja za prehranu sa Sveučilišta u Hamburgu Pamela Kerschke-Risch. Zbog toga se konzumiraju kolači bez šećera, ali stručnjakinja kaže kako u mnogim slučajevima to nije zaista tako.
"Često su takozvane zamijene za šećer sa kemisjke točke gledišta samo druga varijanta šećera. Ako je neki proizvod skuplji, potrošači to automatski povezuju sa boljom kvalitetom", objašnjava profesor kemije na Sveučilištu Martin Luter u Hale-Vitenbergu Danijel Vefers. U mnogim proizvodima "bez šećera" izostavlja se rafinirani šećer, ali to ne znači da ga nema uopće.
"Sirovi šećer od trske gotovo se ne razlikuje od domaćeg šećera", kaže Vefers. Iako sadrži nešto više minerala te količine su toliko male da su beznačajne. Kerschke-Risch ističe da smeđi šećer nije zdraviji. Med se četo predstavlja kao zdravija alternativa, ali stručnjaci upozoravaju da med sadržio oko 70 posto šećera, konkretno glukoze i fruktoze.
FOTO: Unsplash (Ilustracija)
'To nije automatski dobro'
Za razliku od običnog šećera, u medu se molekule šećera ne moraju razlagati u probavnom traktu. "Med se može smatrati slobodnim i brzo dostupnim šećerom, a to se zapravo treba izbjegavati u prevelikim količinama", rekla je stručnjakinja. Upozorila je i da med gubi svoje pozitivne osobine kada se zagrijava.
Ni druge prirodne alternative, poput sirupa agave ili kokosovog šećera, nemaju značajne prednosti u odnosu na obični šećer. "Sirup agave uglavnom sadrži fruktozu, što može uzrokovati sporiji porast razine šećera u krvi", kaže Vefers. Međutim, prekomjerna konzumacija fruktoze može dovesti do problema sa jetrom.
Širi se kontaminiranom hranom, vodom, površinama ili kontaktom: Sve o neugodnom virusu
Kerschke-Risch je naglasila kako ne postoje jednostavna pravila za zdravu prehranu. "Placebo efekt može učiniti da se ljudi osećaju bolje zbog određene prehrane, iako zapravo nema nutritivnog razloga za to", dodala je. Vefers upozorava da se ne smiju slušati baš svi lažni savjeti o prehranu. "Prirodni proizvodi nisu automatski dobri", dodao je za DW.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.