BUDITE OPREZNI...
U hrvatskom proizvodu pronađen virus: Vrlo je zarazan i uzrokuje niz zdravstvenih problema
"Kontrola na talijanskom tržištu pokazala je da je u proizvodu iz Hrvatske pronađen norovirus", objavio je Europski sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF).
Radi se o morskim proizvodima, to jest školjkama koje se nazivaju brbavice ili morski tartufi. U obavijesti RASFF-a navodi se da je rizik za zdravlje u ovom slučaju potencijalno ozbljan.
Iz tog su razloga u Italiji nakon provedene kontrole o svemu obavijestili nadležne. Glavni simptom noravirusa je povraćanje. Također su simptomi i proljev, bolovi u mišićima, grčevi, glavobolja i blaga temperatura.
FOTO: Pixabay
Virus se širi putem zagađene hrane ili vode
Bolest uglavnom traje od jednog do tri dana. Norovirus infekcije mogu uzrokovati iznenadne napadaje teškog povraćanja i proljeva. Virus je vrlo zarazan, piše Dnevnik.
Bolest koja se teško otkriva najčešća među populacijom od 25 do 49 godina: Evo koji su simptomi
Šiti se putem zaražene hrane ili vode koja je zagađena fekalijama tijekom pripreme, ali i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Upozoravaju građane da budu oprezni pri konzumaciji hrane.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.