STRUČNJACI SU ZABRINUTI
Sve više mladih obolijeva od ove rijetke vrste raka: Simptomi su slični jednoj čestoj upali
Karcinomi u probavnom sustavu sve su češći i kod mlađih od 50 godina. Stručnjaci su uočili i nagli porast oboljelih kod jednog specifičnog tumora, čije je simptome teško prepoznati.
Rak slijepog crijeva desetljećima je to bila vrsta bolesti s kojom bi se liječnici susreli jednom ili dvaput u karijeri i gotovo uvijek bi se otkrivala kod starijih osoba. Ipak, nova istraživanja pokazuju zabrinjavajuće trendove: sve češće obolijevaju osobe u tridesetim i četrdesetim godinama života, pa i kod mlađih. Stručnjaci su zabrinuti te pokušavaju pronaći odgovore.
Slijepo crijevo je mali izdanak pričvršćen za debelo crijevo. Njegova svrha u tijelu još uvijek je predmet rasprave, ali najpoznatiji je po izazivanju upale slijepog crijeva (apendicitisa), bolnog stanja koje često zahtijeva hitan kirurški zahvat. Manje je poznato da se u slijepom crijevu može razviti rak, koji kao i mnogih malignih tumora, dolazi bez specifičnih simptoma.
Novo istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine pokazalo je da se broj slučajeva raka slijepog crijeva dramatično povećao među osobama rođenima nakon 1970-ih. Učestalost se utrostručila ili čak učetverostručila kod tih generacija u usporedbi s onima koji su rođeni 1940-ih godina, piše Science alert.
FOTO: Pixabay
Životni stil dolazi na naplatu
Iako su ukupne brojke su još uvijek male (od raka slijepog crijeva godišnje oboli samo nekoliko ljudi na njih milijun), ipak je uočen nagli porast. Jedan od tri slučaja javlja se kod mlađih od 50 godina – što je znatno veći udio nego kod drugih vrsta gastrointestinalnih stromalnih tumora (GIST).
Nitko ne zna koji je točan razlog porasta oboljelih, ali stručnjaci su složni da je drastična promjena životnog stila u posljednjih nekoliko desetljeća uvelike utjecala na razvoj ove zloćudne bolesti. Stope pretilosti naglo su porasle od 1970-ih, a poznato je da je prekomjerna tjelesna težina rizični čimbenik za mnoge vrste raka, uključujući i one probavnog sustava. Promijenile su se i prehrambene navike – konzumira se više prerađene hrane, zaslađenih pića te crvenog i prerađenog mesa, a sve su to čimbenici povezani s većim rizikom od raka u drugim dijelovima probavnog sustava. Tjelesna aktivnost također je u padu i sjedalački način života dolazi na naplatu.
Druga mogućnost je da smo danas izloženi novim okolišnim čimbenicima s kojima se prethodne generacije nisu susretale. Industrijalizacija proizvodnje hrane, raširena upotreba plastike i kemikalija, te promjene u kvaliteti vode – sve to potencijalno može igrati ulogu. Ipak, za to još nema čvrstih dokaza.
FOTO: Pixabay
Teško ga je otkriti
Ono što rak slijepog crijeva čini posebno izazovnim je njegova teškoća u ranom otkrivanju. Za razliku od raka debelog crijeva, koji se ponekad može otkriti kroz preventivne kolonoskopije, rak slijepog crijeva obično prolazi neopaženo.
Simptomi, ako se uopće pojave, često izgledaju bezazleno i lako se zanemaruju. Osobe mogu osjetiti blage bolove u trbuhu, nadutost ili promjene u probavi – što su česte tegobe i kodmanje opasnih stanja. Zbog toga se većina slučajeva otkriva tek tijekom operacije zbog sumnje na upalu slijepog crijeva – kada je često već kasno za rano liječenje.
Unatoč porastu slučajeva, ne postoji rutinski test za rano otkrivanje raka slijepog crijeva. Bolest je jednostavno previše rijetka da bi opravdala masovno testiranje, a slijepo crijevo je teško vidljivo standardnim snimanjem ili endoskopijom. Zbog toga i pacijenti i liječnici moraju biti posebno oprezni.
FOTO: Pixabay
Ne zanemarujte simptome
Ako netko ima dugotrajne ili neobične simptome u trbuhu, osobito ako je mlađi od 50 godina, važno je ne ignorirati ih. Rano ispitivanje i brzo liječenje mogu značajno poboljšati ishod. Povećanje broja slučajeva raka slijepog crijeva među mlađim odraslim osobama dio je šireg trenda koji se vidi i kod drugih gastrointestinalnih karcinoma, poput raka debelog crijeva i želuca. I ti se karcinomi sve češće dijagnosticiraju kod osoba mlađih od 50 godina.
Razlozi za ovu promjenu su složeni i vjerojatno uključuju kombinaciju genetike, životnog stila, okoliša, pa čak i promjena u našoj crijevnoj mikrobioti – bakterijama koje žive u našim crijevima. Tijekom posljednjih desetljeća, antibiotici se sve češće koriste, kako u medicini, tako i u poljoprivredi. Ova široka upotreba može promijeniti ravnotežu bakterija u našim crijevima, što bi moglo utjecati na rizik od nastanka raka. Neka nedavna istraživanja pokazuju da izloženost antibioticima u ranoj životnoj dobi može imati dugoročne učinke na probavni sustav, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi se ta povezanost potvrdila.
Kako smanjiti rizik od toplotne iscrpljenosti: Nikada ovo nemojte raditi
Za sada je najbolji savjet usredotočiti se na zdrave životne navike. Održavanje zdrave tjelesne težine, uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama te redovita tjelesna aktivnost samo su neke od smjernica za prevenciju. Također, prestanak pušenja i izbjegavanje alkoholnih pića ključni su koraci za prevenciju raznih stanja i bolesti.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.