STRUČNJACI POTVRDILI
Stiglo upozorenje na ono što prodaju u trgovinama: 'Pitanje dana kada će doći do trovanja'
Najnovija istraživanja upozoravaju na alarmantno lošu kvalitetu gotove hrane koja nam se nudi u trgovačkim lancima. Rezultati su ukazali i na iznimno ozbiljan higijenski problem.
Istraživanje Jutarnjeg lista pokazalo je da 38 posto uzoraka nije prošlo na ispitivanju što je izratito visok postotak. Zdenko Mlinar iz odjela za sanitarnu mikrobiologiju NZJZ "Andrija Štampar" detaljnije je objasnio istraživanje. "Radi se o monitoringu Grada Zagreba koji se provodi dugi niz godina. To je svojevrsni nadstandard u Hrvatskoj i lokalnoj razini.
Izdvajaju se značajna sredstva da se takve kontrole rade i to se očito pokazalo dobrim da pratimo takve stvari, jer ovi rezultati upućuju na negativne trendove", rekao je. Istaknuo je pozitivnu stranu jer nisu pronađeni patogeni mikroorganizmi koji bi izazvali trovanje pa se kupci trenutno ne trebaju bojati, ali trebaju biti na oprezu jer je pronađen velik broj indikatorskih mikroorganizama koji mogu prouzročiti blaža trovanja.
"Ono što je više zabrinjavajuće je da (mikroorganizmi) upućuju da se nešto loše događa u lancu hrane. Pitanje dana je kada će doći do pojave nekakve ozbiljnije bakterije i trovanja", upozorio je. Za kvalitetu proizvoda je odgovoran subjekt u poslovanju s hranom, odnosno onaj tko ju plasira. "U pravilu, hrana kada je svježe pripremljena, rizika gotovo da nema, ali tu je puno manipulacija i neprimjerenog načina skladištenja", kazao je.
FOTO: Pixabay
Veće konrole
Stručnjak se osvrnuo i na loše stanje higijenskih uvjeta, konkretnije stanje u toplotekama trgovačkih lanaca. Ukazao je na to da se ovdje radi o više faktora, od same pripreme hrane, dobre termičke obrade i skladištenja hrane. "Potrebno je paziti na higijenu, nakon toga se treba čuvati na adekvatnoj temperaturi. Na temperaturama iznad 65 Celzijevih ako je gotova, a ako je ona hlađena, na dovoljno niskim temperaturama", istaknuo je.
Tomislav Kiš iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede ustvrdio je kako trgovački lanci i proizvođači zbog ovih rezultata moraju poboljšati sustav jer je odgovornost na njima. Ovo istraživanje im nudi povrtane informacije te bi ih trebali iskoristiti za kvalitetu usluga i boljitak poslovanja i povjerenje kupaca. Državni inspektorat provodi kontorle nekoliko puta godišnje, a do početka 2023. "četiri do pet milijuna eura je uloženo u sustav monitoringa hrane, kako za ljude, tako i za životinje".
Zdrava prehrana: Za ove namirnice svi vjeruju da su zdrave, ali zapravo nisu
"Vidimo da situacija nije kakva treba biti. Svaki od tih subjekata ima svoj sustav samokontrole, a kada se primijeti ovako nešto, potrebno je unaprijediti sustav, a ne odmah ići na represiju", kazao je Kiš i dodao da je ovo jednaka pojava te nema odskakivanja kod trgovaca. "Ako pitate subjekte vjerojatno će reći da je možda prečesto (kontrole), a ako pitate potrošače, reći će da nikada nije nedovoljno", zaključio je, prenio je HRT.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.