RASPRAVU POTAKNULA POZNATA GLUMICA
Sigurno niste znali da se kora ovog voća može jesti: Mnogima je ovo nezamislivo
Prije nekoliko mjeseci američka glumica Jenna Ortega izazvala je žustru raspravu na internetu. To je potaknula snimka na kojoj jede kivi – s korom. Mnogi su se zbog toga naježili jer je kora od kivija poznata pod svojoj "dlakavosti".
Koliko god se to većini činilo bizarno, glumica Ortega kivi jede kako treba, prema pisanju Fenix magazina. Da, bez problema možete jesti koru egzotičnog voća, dapače, trebali biste je jesti! Ima neke neočekivane zdravstvene prednosti. Istraživanja pokazuju da se unos vlakana, vitamina i antioksidansa znatno povećava ako kivi jedete s korom. Zapravo, u brojkama, te su koristi čak 50 posto veće.
Plod je stoga u cjelini posebno dobar za probavu i doprinosi osjećaju sitosti. Kora kivija sadrži tri puta više antioksidansa od pulpe. Zbog svog bogatstva vitaminom C, vitaminom E i polifenolima, kora čak pomaže u usporavanju starenja stanica te jača naš imunološki sustav. Jedenje cijelog kivija stoga je jednostavna i prirodna opcija za zaštitu tijela od slobodnih radikala i poboljšanje imuniteta protiv prehlada itd.
Za one koji preferiraju određenu vrstu kivija, iznimno je važna i sljedeća informacija: Kore svih vrsta kivija (ima ih oko 60!) su jestive. Zeleni kivi je možda najpoznatiji, ali daleko od toga da je jedini. Za one koji su još uvijek skeptični i ne mogu zamisliti da zagrizu kivi, preporučujemo žuti kivi. Glatkija je i ljuska je manje dlakava.
@kuyarealtorJenna Ortega Eating Kiwi with Skin on :)
♬ original sound - Tristan Gacuya | REALTOR 🇵🇭
Izvor folne kiseline
Žuta kora kivija ima još jednu prednost: važan je izvor folne kiseline ili vitamina B9. Ovaj vitamin je ključan za proizvodnju energije i pravilan rad našeg živčanog sustava. Posebno je bitan za trudnice jer je ključan u razvoju živčanog sustava fetusa. Ako pojedete žuti kivi s korom, vaš će se unos folne kiseline povećati za 34 posto. Zdravstvene dobrobiti koje ne smijete propustiti.
Koliko god kora kivija bila zdrava, ipak predstavlja zdravstveni rizik za neke ljude. Razlog tome je što je bogat oksalatima. Riječ je o molekulama koje u kombinaciji s kalcijem kod osjetljivih osoba mogu pospješiti stvaranje bubrežnih kamenaca. Dakle, ako već imate povijest bubrežnih kamenaca ili ih trenutno imate, trebali biste izbjegavati jesti koru.
Također i druge namirnice bogate oksatalom kao što su tamna čokolada, špinat i brokula. Ako nemate problema s bubrežnim kamencem i još uvijek niste potpuno uvjereni, evo nekoliko savjeta uz koje ćete vrlo lako u svoju prehranu uvrstiti cijeli kivi. Birajte žuti kivi: koža mu je glatkija i manje dlakava, što ga čini ugodnijim za jelo.
FOTO: Unsplash
Dodatni savjeti
Temeljito operite voće: Najbolje je odabrati organski kivi i temeljito ga oprati prije jela. Nježno trljanje pod vodom pomoći će ukloniti dlačice i ukloniti ostatke pesticida. Zbog toga će biti ugodnije jesti koru. Stavite kivi u blender: Ako vas odbija konzistencija kore, možete jednostavno staviti cijeli kivi u smoothie. Alternativno, kivi možete narezati na male ploške i koristiti za voćnu salatu.
Smatra se najboljim prirodnim lijekom za jetru: Koristile su ga i naše bake
Ako ipak radije jedete kivi oguljen, možete koristiti i koru. Kao dodatak vodi za osvježenje uz limun i krastavac, automatski dodaje više okusa. Ostaci kore također se mogu koristiti kao zdrava alternativa čipsu! Komade jednostavno premažite šećerom i medom i pecite u pećnici na 150°C 20 do 20 minuta.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.