novo istraživanje

Proteini biljnog porijekla zdraviji za srce od onih iz mesa

Autor

mn/h

Novo istraživanje američkih i francuskih znanstvenika pokazalo je da su biljni izvori proteina puno zdraviji za srce od onih iz mesa, prenosi časopis International Journal of Epidemiology. 

10.04.2018. u 10:15
Ispiši članak

Studija znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta Loma Linda i državnog Instituta za agronomska istraživanja u Parizu pokazala je da su osobe koje su konzumirale veću količinu mesa bile podložnije opasnosti od obolijevanja od srčanih bolesti, no taj je rizik bio znatno manji kod onih koji su većinu bjelančevina crpili iz biljnih izvora poput mahunarki i orašida.

Znanstvenici su prikupili podatke od 81.000 ispitanika te zaključili da su osobe u čijoj je prehrani prevladavalo meso za 60 posto bile podložnije riziku od razvoja srčanih bolesti u odnosu na osobe u čijoj su prehrani prevladavale veganske bjelančevine. Kod njih je taj rizik bio manji za 40 posto. 

Glavni autor studije Gary Fraser sa sveučilišta Loma Linda već dugo vjeruje da orašidi i mahunarke u prehrani štite organizam od razvoja srčanih bolesti, a ova je studija njegovu pretpostavku potvrdila. 

Podsjetio je da se vegetarijanstvo uglavnom odnosi na način prehrane, dok veganstvo predstavlja životni stil. Ni vegani ni vegetarijanci ne konzumiraju meso, no jedu mlijeko, jaja i med, a vegani iz prehrane isključuju sve namirnice životinjskog porijekla.

Fraser vjeruje da će prvi rezultati istraživanja potaknuti daljnje studije o tomu na koji način esencijalne aminokiseline iz proteina životinjskog porijekla pridonose povećanju rizika od srčanih bolesti, ali i od povišenoga krvnog tlaka, pretilosti i povećane razine masnoća u krvi. 

Za dobivanje svih esencijalnih aminokiselina bitno je da se kombiniraju žitarice i mahunarke jer tek zajedno daju sve potrebne aminokiseline, a primjer toga su riža i grašak.

Veganska se prehrana u odnosu na prehranu svejeda razlikuje po tomu što se u organizam ne unose proteini i masnoće životinjskog porijekla, a u prehrambenoj piramidi taj je dio zamijenjen proizvodima od soje, mahunarkama i orašastim plodovima. Glavno mjesto zauzimaju žitarice, kao izvor složenih ugljikohidrata, poput riže, prosa, pšenice, zobi... te mahunarke koje su izvor proteina. U mahunarke se ubrajaju grah, leća, grašak, slanutak, soja, bob...

I prošlogodišnja studija o zdravstvenoj dobrobiti pet različitih tipova prehrane pokazala je da su vegani u 42 posto slučaja manje podložni obolijevanju od srčanih bolesti od onih koji konzumiraju manje voća i povrća.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.