VODIČ ZA POČETNIKE

Prehrana sirovom hranom: Zdravstvene prednosti i potencijalni rizici

Autor

Marijana Kovač

Možda vas zanima prehrana sirovom hranom jer se vjeruje da kuhanje uništava hranjive tvari, a konzumiranjem sirove hrane maksimalno iskorištavate njezine zdravstvene koristi. Zvuči uvjerljivo – što može biti zdravije od hrane koja je najbliža prirodi? No, prije nego što odlučite potpuno prijeći na ovakav način prehrane, evo nekoliko stvari koje biste trebali znati.

26.01.2025. u 20:06
Ispiši članak

"Sirovo" može značiti "toplo"

Sirova hrana je ona koja nije obrađena niti zagrijana iznad 48 stupnjeva  Smatra se da više temperature uništavaju enzime koji pomažu u probavi i apsorpciji hranjivih tvari. Sirova hrana također uključuje nepročišćene i nepasterizirane namirnice.

Na ovakvoj prehrani možete konzumirati svježe voće, povrće, hladno prešana biljna ulja, orašaste plodove i njihove maslace ili natopljene mahunarke. Većina ljudi preferira biljnu prehranu, ali mogu se uključiti i meso, riba, mliječni proizvodi i jaja.

Vjerojatno ćete izgubiti na težini

Izbjegavanjem visoko obrađenih namirnica možete izgubiti na težini, no to možda nije najzdraviji način mršavljenja. Ovakva prehrana obično sadrži malo kalorija, što može smanjiti razinu energije. Također, nedostatak proteina može dovesti do gubitka mišićne mase.

Mogu se pojaviti nutritivne deficijencije

Ovakav način prehrane može uzrokovati nedostatak vitamina B12 i D, budući da se oni uglavnom nalaze u hrani životinjskog podrijetla. Također, tijelo bolje apsorbira neke hranjive tvari kada je hrana kuhana.

Potrebno je biti oprezan s mlijekom, mesom i jajima u sirovom obliku

Nepasterizirani mliječni proizvodi mogu predstavljati zdravstveni rizik zbog moguće prisutnosti bakterija koje mogu izazvati ozbiljne infekcije, posebno kod trudnica. Sirovo meso može sadržavati štetne bakterije, a sirova jaja mogu uzrokovati trovanje hranom.

Mogući su problemi sa zubima

Dugoročno pridržavanje prehrane sirovom hranom može povećati rizik od erozije zuba zbog veće konzumacije kiselih namirnica.

Kuhanje uništava neke hranjive tvari, ali poboljšava dostupnost drugih

Vitamin C je osjetljiv na visoke temperature, ali kuhanje može povećati dostupnost drugih hranjivih tvari koje tijelo lakše apsorbira.

 

Zaključno, sirova hrana može biti zdrav izbor, a izbacivanje visoko obrađene hrane svakako je pozitivna promjena. No, preporučuje se uključiti i kuhanu hranu kako bi se osigurala uravnotežena prehrana, prenosi Bannerhealth.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.