VAŽNA STVAR
Ovu pogrešku prakticiraju mnogi Hrvati: 'Nemojte ovo raditi dok doručkujete'
Postoji mnogo istraživanja koja sugeriraju da vas obilan doručak može spriječiti u prejedanju kasno u danu. No, neki stručnjaci su pak stava da preskakanje ili odgađanje doručka do 11 sati ujutro može pomoći u mršavljenju jer će na taj način tijelo biti u režim sagorijevanja masti natašte.
Novo španjolsko istraživanje pak navodi kako bi uravnotežen doručak mogao biti ključ skidanja viška kilograma. Naime, istraživanje je pokazalo da bi ljudi koji su na dijeti trebali nastojati unijeti između 20 i 30 posto dnevnog unosa kalorija za doručak. Otkrili su da su oni koji su jeli "slatki dio" kalorija za doručak imali niži indeks tjelesne mase (BMI) od onih koji su jeli premalo ili previše.
Naravno, važan element istraživanja je bilo i to što doručkovati. Obilan engleski doručak može imati i do 900 kalorija, a s druge strane jogurt s voćem može pak imati 120 kalorija. Ženama bi zdjelica zobi od 350 kalorija s malo maslaca od kikirikija i malo voća mogla predstavlja solidnu sredinu.
Studija objavljena u časopisu "The Journal of Nutrition, Health and Aging" navodi rezultate usporedbe podataka o prehrani i zdravlju 383 odrasle osobe u dobi od 55 do 75 godina u bolnici u Barceloni. Pokazalo se da su oni koji su jeli premalo ili previše za doručak imali su lošije zdravstvene rezultate od onih koji su jeli pravu količinu.
FOTO: Unsplash
Kakva je kvaliteta doručka?
Analiza je pokazala da je njihov BMI bio je dva do tri i pol posto veći, dok je njihov opseg struka bio dva do četiri posto veći u usporedbi s onima koji su jeli idealnu količinu kalorija. Naime, imati veći BMI ukazuje na povećanu masnoću oko vitalnih organa, što pa može povećati rizik od srčanih bolesti.
Jedan od faktora koji su analizirali stručnjaci je i kvaliteta doručka. Oni koji su jeli nezdravu hranu, poput prženog mesa s visokim udjelom masti, soli i šećera, imali su gore rezultate od onih koji to nisu konzumirali. Naime, doručak bogat masnoćama povezani su s višim razinama triglicerida, faktorom rizika za srčane bolesti, i nižim razinama HDL-a ("dobrog" kolesterola).
FOTO: Unsplash
'Važno je što i kako jedete'
Zdrav doručak koji u sebi sadrži cjelovite žitarice poput smeđeg kruha i povrća promicali su bolje opće zdravlje. Jedno od najzanimljivijih otkrića ove studije vezano je upravo za one koji su jeli premalo za doručak ili oni koji ne doručkuju. Studija je pokazala da su oni koji su jeli premalo ujutro ima višu razinu masnoće u krvi i veći opseg struka, slično kao i oni koji su jeli previše. Smatra se kako bi to moglo biti zato što ljudi koji preskaču doručak imaju tendenciju više grickati tijekom dana, što dovodi do većeg ukupnog unosa kalorija. Oni koji su pak doručkovali osjećali su se sitijima i bili su manje skloni prejedati se tijekom dana.
Prehranom do očuvanja bioraznolikosti: 'Ekološka svijest treba se razvijati od malih nogu'
"Doručak je najvažniji obrok u danu, ali važno je što i kako jedete. Ključno je jesti kontrolirane količine – ni previše ni premalo – i osigurati dobar nutritivni sastav. Naši podaci pokazuju da je kvaliteta povezana s boljim ishodima čimbenika kardiovaskularnog rizika. Doručak je važan koliko i kvalitetan", izjavio je profesor Álvaro Hernáez, autor studije i stručnjak za zdravstvene znanosti na Sveučilištu Ramon Llull, piše The Sun.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.