TEŠKO JE ODOLJETI, ALI...

Ovo je šest vrsta hrane najštetnije za zdravlje: 'Jednako je loše kao pušenje'

Autor

aks

Stručnjaci su se složili kako postoji  šest vrsta hrane koje su najgore za ljudsko zdravlje. Nekad je teško odoljeti, ali u svemu treba umjereno uživati, pa tako nastojte što rjeđe uživati u sljedećim namirnicama.

18.01.2024. u 07:00
Ispiši članak

Pržena hrana, mesne prerađevine prepune masnoća i kalorija, često su nezaobilazni u današnjem ubrzanom načinu života. No, privlačnost na tanjuru često skriva opasnosti po zdravlje. Redovita konzumacija ovakvih nezdravih delicija može doprinijeti povećanju rizika od različitih bolesti, uključujući srčane probleme i povećanje tjelesne mase. Razumno biranje namirnica i odabir zdravih načina pripreme hrane odražava se na dugoročno očuvanje vitalnosti i dobrostanja.

FOTO: Unsplash (Ilustracija)

1. Procesirane mesne prerađevine

"Mnogi ne znaju da je Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala slaninu u istu kategoriju kao i duhan kada je u pitanju karcinogeneza", istaknula je dr. Reyzan Shali. "Obavili smo dobar posao tražeći ljude da se odreknu pušenja, ali zašto nismo to učinili i sa slaninom?", zapitala se Shail. Kobasice, hrenovke i druge vrste procesiranih mesnih prerađevina poput salama, nisu ništa zdraviji.

"Svjetska zdravstvena organizacija je klasificirala procesirano meso kao karcinogen iz grupe 1, što znači da može uzrokovati rak. Procesirano meso sadrži kemikalije koje nisu prisutne u svježem mesu", ističe nutricionistica Angela L. Lago. Umjesto industrijski procesirane hrane, prednost trebate dati svježim sastojcima i mesu koje je uzgojeno na organski način i bez nepotrebnih aditiva, piše Pun kufer.

FOTO: Unsplash (Ilustracija)

2. Pržena hrana

"Pržena hrana je grozna za naše zdravlje", kaže Angela L. Lago. "Ne kažem da nikad ne bismo smjeli jesti prženu hranu, no ona definitivno ne bi smjela biti osnova nečije prehrane. Pržena hrana ima više masnoća, soli i kalorija koje su loše za zdravlje srca i povećavaju šansu za pretilost", navodi Lago. Znanstvenici često upozoravaju kako je potrebno smanjiti količinu pržene hrane koju konzumiramo, a stručnjaci savjetuju da kao alternativu jedemo više svježeg voća i povrća te hrane koja je minimalno termički obrađena – npr. na pari ili kuhana u vodi.

FOTO: Unsplash (Ilustracija)

3. Hidrogenizirana mast

Znastvenici ističu kako treba čitati deklaracije na proizvodima jer je hidrogenizirana mast jedan od onih štetnih sastojaka koji vrebaju u pakiranoj hrani i fast food proizvodima. "Hidrogenizirane masti su u populacijskim studijama nedvosmisleno pokazale da povećavaju stopu smrtnosti. One čak niti ne doprinose okusu, koriste se kako bi poboljšale troškovnu učinkovitost za proizvođača", kaže dr. Andrea Paul.

Ističu kako trebamo birati zapakirane proizvode s boljim sastojcima. Primjerice, maslac od kikirikija napravljen od kikirikija i soli mnogo je zdraviji od maslaca u koji su dodane hidrogenizirane masti i šećer. Hidrogenizirana mast nalazi se u mnogim slatkim i slanim grickalicama. Savjetuju da kupovne grickalice zamjenimo domaćim pa tako recimo umjesto da kupite čips u dućanu, radije ga ispecite doma u pećnici.

4. Prerađena ulja

Naglasili su kako bi iz svoje prehrane trebalo maksimalno smanjiti upotrebu prerađenih ulja. "Prerađena biljna ulja od suncokreta, soje, repice i slično štetna su za ljudsko zdravlje i trebala bi se izbjegavati. To je zato što se tijekom obrade zagrijavaju na ekstremno visoke temperature, što dovodi do oksidacije ulja", tvrdi nutricionistica Arika Hoscheit. "Oksidacijom se stvaraju slobodni radikali koji mogu uzrokovati štetu u cijelom tijelu. Kako starimo, naša tijela moraju raditi više kako bi se oporavila od te štete", kaže nutricionistica te ističe kako bi trebalo pokušati ograničiti unos prerađenih ulja te jesti hranu bogatu antioksidansima, poput svježeg voća i povrća, koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala.

FOTO: Unsplash (Ilustracija)

5. Hrana s dodanim šećerom

Trebalo bi izbjeći kupovinu u slučaju da na deklaraciji zapakirane hrane vidite dodane šećere. "Dodani šećer nema nikakvu nutricionističku vrijednost, a medicinska istraživanja su pokazala da povećava rizik od pretilosti i metaboličkih bolesti", kaže dr. Andrea Paul i dodaje kako procesirani šećer treba zamijeniti zdravijim alternativama, poput cjelovitih namirnica kao što su svježe ili sušeno voće (bez dodanih šećera).

FOTO: Unsplash (Ilustracija)

6. Rafinirani ugljikohidrati

"Volim opisivati rafinirane ugljikohidrate kao hranu koja je započela kako je priroda zamislila, a potom im je oduzeta većina hranjivih tvari kako bi bile ukusnije i ugodnije za javnost. Poznato je da proizvodi od rafiniranih žitarica potiču upalu u našim tijelima, općenito imaju više šećera, a povezani su i s pretilošću", kaže nutricionistica Angela L. Lago.

Hrana i navike koje mogu naštetiti vašem mentalnom zdravlju

Rafinirani ugljikohidrati odnose se na proizvode poput kruha i peciva od bijelog brašna, bijelu rižu i tjesteninu, pizze i slično. Ne morate se odreći kruha, ali birajte one od cjelovitih žitarica, koje su bogate vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima koji potiču dobar rad probave.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.