TKO BI REKAO...
Otkriće koje bi vas moglo šokirati: Dodavanje jednog sastojka u kavu sagorijeva masnoću
Cimet se već dugo koristi diljem svijeta u slatkim i slanim jelima i pićima, a novi trend na TikToku tvrdi da dodavanje žličice cimeta u dnevnu kavu (i malo kakaa da bude ukusnija) tijekom jednog tjedna može pomoći u sagorijevanju masnoća. No, ima li u tome istine?
Naime, postoje dvije vrste cimeta, a obje se dobivaju mljevenjem kore stabla cimeta i mogu sadržavati nekoliko prirodnih aktivnih sastojaka. Cassia cimet najčešća je vrsta dostupna u trgovinama. Ima gorak okus i sadrži više razine jednog od aktivnih sastojaka cinamaldehida, spoja koji cimetu daje okus i miris.
Oko 95 posto cassia cimeta je cinamaldehid. Drugi je cejlonski cimet, koji je slađeg okusa, a sadrži oko 50 do 60 posto cinamaldehida. Pregled 35 studija ispitivao je može li konzumacija cimeta utjecati na opseg struka, koji je povezan s povećanom razinom tjelesne masti. Utvrđeno je da doze cimeta ispod 1,5 grama dnevno (oko pola čajne žličice) smanjuju opseg struka za 1,68 cm.
Međutim, konzumacija više od 1,5 g/dan nije imala značajan učinak. Meta-analiza 21 kliničkog ispitivanja s ukupno 1480 sudionika otkrila je da cimet također smanjuje indeks tjelesne mase (BMI) za 0,40 kg/m² i tjelesnu težinu za 0,92 kg. No, to nije promijenilo sastav masti ili nemasne mase sudionika.
FOTO: Pixabay
Studije su uključivale ljude s različitim bolestima
Druga krovna recenzija, koja je uključivala sve meta-analize, otkrila je mali učinak cimeta na gubitak težine. Sudionici su u prosjeku izgubili 0,67 kg i smanjili svoj BMI za 0,45 kg/m². Dakle, općenito, gubitak težine koji vidimo iz ovih visokokvalitetnih studija je vrlo mali, u rasponu od dva do šest mjeseci i uglavnom bez promjena u sastavu tijela.
Studije su uključivale ljude s različitim bolestima, a većina ih je bila s Bliskog istoka i/ili indijskog potkontinenta. Stoga nije sigurno bi li ovaj učinak bio isti kod ljudi s drugim zdravstvenim profilima i u drugim zemljama. Također, studije su provedene u različitom vremenskom trajanju od dva do šest mjeseci. Dodaci su bili različiti, ovisno o studiji.
Neki su imali aktivni sastojak ekstrahiran iz cimeta, drugi su koristili cimet u prahu. Doze su varirale od 0,36 g do 10 g dnevno. Također su koristili dvije različite vrste cimeta, ali nijedna studija nije koristila cimet iz trgovine.
FOTO: Pixabay
Ispijanje jedne šalice obične kave povezano sa smanjenjem težine
Cimet se općenito smatra sigurnim kada se koristi kao začin u kuhanju i hrani. Međutim, posljednjih su mjeseci Sjedinjene Države i Australija izdale zdravstvena upozorenja o razini olova i drugih teških metala u nekim pripravcima od cimeta. Olovo ulazi kao kontaminant tijekom rasta (iz okoliša) i u žetvi. U nekim se slučajevima sugerira da je možda došlo do namjerne kontaminacije. Neki ljudi mogu imati nuspojave od cimeta, uključujući gastrointestinalne bolove i alergijske reakcije.
Jedan od aktivnih sastojaka, kumarin, može biti toksičan za jetru nekih ljudi. To je potaknulo Europsku agenciju za hranu da postavi granicu od 0,1 mg/kg tjelesne težine. Cassia cimet sadrži do jedan posto kumarina, a cejlonska sorta sadrži znatno manje, 0,004 posto. Dakle, za ljude koji teže više od 60 kg, dvije žličice (6 g) cassia cimeta bi ih dovelo do prekoračenja sigurne granice. Mnogi ljudi možda misle da nam kava također može pomoći u mršavljenju.
Međutim, još uvijek nema dobrih dokaza koji bi to poduprli. Opservacijska studija otkrila je da je ispijanje jedne šalice obične kave povezano sa smanjenjem težine koja se dobiva tijekom četiri godine, ali za vrlo malu količinu: u prosjeku 0,12 kg. Kvalitetan kakao i tamna čokolada također dokazano smanjuju težinu. No opet, gubitak težine je bio mali (između 0,2 i 0,4 kg) i to tek nakon konzumacije od četiri do osam tjedana.
FOTO: Pixabay
Na ovo treba pripaziti
Korištenje cimeta može imati vrlo mali učinak na težinu, ali je malo vjerojatno da će dovesti do značajnog gubitka težine bez drugih prilagodbi načina života. Također se moramo sjetiti ovih ispitivanja korištenih proizvoda koji se razlikuju od cimeta koji kupujemo u trgovinama.
Način na koji skladištimo i koliko dugo čuvamo cimet također može utjecati na aktivne sastojke ili ih degradirati, a veća konzumacija neće donijeti dodatnu korist. Zapravo, to bi moglo povećati rizik od nuspojava. Dakle, ako uživate u okusu cimeta u svojoj kavi, nastavite ga dodavati, ali s obzirom na njegov jak okus, vjerojatno ćete htjeti dodati samo malo.
Znanstvenik došao do posebnog otkrića: 'Sama Biblija nam to govori'
Bez obzira na to koliko bismo željeli da je ovo istina, sigurno nećemo imati koristi od gubitka masnoće konzumiranjem cimeta na krafnama ili pecivima, zbog visokog broja kilodžula. Ako želite smršaviti, postoje pristupi potkrijepljeni dokazima koji vam neće pokvariti jutarnju kavu, piše Science Alert.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.