ZAŠTITA PACIJENATA

Od danas na snagu stupa velika promjena kod izdavanja lijekova na recept

Autor

js

Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova (HOPAL) je u okviru zadanih rokova uspješno privela kraju proces implementacije Nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova na recept koji će spriječiti izdavanje krivotvorenih lijekova kroz legalni lanac opskrbe. Unatoč tome što u našoj zemlji dosad nije zabilježen slučaj prijave krivotvorenog lijeka, cilj je onemogućiti da do takve situacije uopće dođe te spriječiti da se na bilo koji način ugrozi zdravlje pacijenata.

09.02.2019. u 09:53
Ispiši članak

"U suradnji sa svim dionicima uspjeli smo ispuniti visoke zahtjeve složenog informatičkog sustava i na vrijeme izgraditi platformu koja omogućuje povezanost s Europskim središtem za provjeru autentičnosti lijekova (EMVS). Podaci o proizvodima i pakiranjima lijekova koji se prikupljaju u EU sustavu dostupni su i u Nacionalnom sustavu za provjeru autentičnosti lijekova, koji je od danas u potpunosti spreman i funkcionalan te je započeo s primjenom. Na ovaj se način povećava sigurnost pacijenata, a time i zaštita njihovog zdravlja. Svaki lijek koji se izdaje na recept, a koji se od 9. veljače 2019. pusti u promet, na svojoj kutijici mora imati zaštitu od otvaranja i jedinstvenu oznaku, odnosno serijalizacijski broj na pakiranju kako bi se u sustavu u svakom trenutku moglo provjeriti njegovo podrijetlo“, istaknula je izvršna direktorica HOPAL-a Morana Dostal te dodala kako se time dodatno jamči da je pacijent preuzeo siguran i autentičan lijek.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, količina krivotvorenih lijekova na svjetskom tržištu kontinuirano raste, a gotovo je svaki drugi lijek kupljen putem interneta – krivotvoren. U zemljama u razvoju na crnom se tržištu proda i do 30 posto svih lijekova, dok je u razvijenim zemljama taj postotak manji, no u stalnom porastu. Slobodnim protokom roba i usluga u EU može se povećati rizik od krivotvorina koje mogu ući na tržište, a projektom serijalizacije, kojim se dodatno označava kutijica lijeka i osigurava od neovlaštenog otvaranja, želi se zadržati ova tekovina ujedinjene Europe, istovremeno stavljajući u veći fokus zaštitu i sigurnost pacijenata.

Projekt serijalizacije omogućuje stroži nadzor nad prometom lijekovima na europskom tržištu, a Hrvatska, kao članica Europske unije, obvezna je na svom teritoriju primijeniti odredbe Direktive o krivotvorenim lijekovima i Delegirane uredbe Komisije EU. U skladu s njima, sve su države članice EU kroz nacionalne organizacije bile dužne uspostaviti nacionalne sustave za verifikaciju lijekova do 9. veljače 2019., kada projekt serijalizacije kreće u primjenu, što je Hrvatska pravovremeno realizirala. Od danas bi na sustav trebale biti povezane sve ljekarne, bolnice i veledrogerije, odnosno ukupno gotovo 1.200 krajnjih korisnika

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.