Zanimljivi podaci

Nova istraživanja pokazuju da konzumacija kruha može pomoći osobama koje boluju od šećerne bolesti

Autor

rj

Konzumacija kruha ili druge namirnice koja sadrži ugljikohidrate na kraju obroka mogla bi pomoći osobama koje boluju od šećerne bolesti u regulaciji razine šećera u krvi, pokazuje novo istraživanje.

30.09.2017. u 11:25
Ispiši članak

Osobe s dijabetesom tip 2 koje prvo pojedu namirnice koje su izvor bjelančevina i povrće a tek potom kruh ili neki drugi izvor ugljikohidrata poput soka od naranče imaju značajno niže povećanje šećera u krvi nakon obroka u usporedbi sa situacijom kada prvo pojedu namirnice koje su izvor ugljikohidrata, kažu dr. Alpana Shukla i dr. Louis Aronne iz Sveobuhvatnog centra za kontrolu težine na Weill Cornell Medicine u New Yorku.

Smanjenje je "usporedivo s učinkom kojeg vidimo kod nekih lijekova koje koristimo u liječenju dijabetesa",  kaže Shukla. “Konzumiranje ugljikohidrata na kraju obroka može biti jednostavna strategija reguliranja razine glukoze u krvi nakon obroka”.

Držanje šećera u krvi pod kontrolom ključno je za osobe s dijabetesom tip 2 dijelom zbog toga što pomaže u zaštiti od ozbiljnih komplikacija uključujući bolesti srca, gubitak vida i oštećenja živaca, kaže Shukla.

Uobičajeno se osobe s dijabetesom savjetuje da smanje unos ugljikohidrata i prednost daju kompleksnim ugljikohidratima umjesto jednostavnih šećera.

Kako bi testirali mala istraživanja koja su pokazala da unošenje bjelančevina prije ugljikohidrata rezultira manjim skokom šećera u krvi znanstvenici su skupini od 16 muškaraca i žena koji pate od dijabetesa tipa 2 servirali isti obrok tri puta u razmaku od tjedan dana s tim da su svaki puta promijenili redoslijed konzumiranja namirnica.

Ispitanici su u prvom obroku prvo pojeli kruh i sok od naranče, zatim se odmorili 10 minuta, pa dovršili obrok piletinom i salatom. U drugom obroku unosili su namirnice obrnutim redoslijedom a u trećem su konzumirali sve namirnice istodobno odnosno piletinu, povrće i kruh kao sendvič uz sok od naranče. Svaki puta ispitanici su unijeli istu količinu kalorija i ugljikohidrata.

Nakon obroka u kojemu su unosili ugljikohidrate posljednje razina šećera u krvi bila je upola manja od razine šećera koja je izmjerena nakon obroka u kojemu su prvo konzumirali ugljikohidrate.  Kad su unosili sve namirnice istodobno razina šećera bila je 40 posto manja u usporedbi s obrokom u kojemu su unosili ugljikohidrate prve.

Obrok u kojemu su se posljednji unosili ugljikohidrati bio je povezan s nižim lučenjem inzulina i višim razinama glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1), hormona koji pomaže u reguliranju glukoze i osjećaja sitosti.

Razine inzulina koje su bile potrebne za držanje pod kontrolom šećera u krvi ispitanika bile su 25 posto niže kada su se držali režima obroka u kojemu su unosili ugljikohidrate posljednje.

“Svi znamo da je dobro unositi manje ugljikohidrata radi kontrole šećera u krvi no ponekad je teško provoditi te preporuke”, kaže Shukla i dodaje da rezultati ovog istraživanja nude ljudima jednostavnu strategiju sprječavanja skoka šećera u krvi kada unose ugljikohidrate.

“U stvarnom svijetu kada ljudi jedu ugljikohidrate na kraju obroka, nakon što su pojeli povrće i namirnice koje su izvor bjelančevina, unijet će ih i nešto manje”, kaže znanstvenica. Potreba za nižom razinom inzulina i povećanje GLP-1 koje su uočili znanstvenici sugerira da unošenje ugljikohidrata na kraju obroka može biti od pomoći u smanjenju tjelesne težine, kaže Shukla, iako su za potvrdu tih teza potrebna dodatna istraživanja.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.