ISTRAŽIVANJE

Nažalost, pandemija je utjecala na liječenje raka kod djece

Autor

mn/h

Pandemija korona virusa utjecala je na liječenje djece oboljele od raka u više od 75 posto bolnica širom svijeta, prema istraživanju objavljenom u časopisu Lancet Child & Adolescent Health journal.

05.03.2021. u 15:20
Ispiši članak

Korona virusna bolest značajno je opteretila bolnice i zdravstvene sustave, posebno u zemljama u razvoju, jer su mnoge zdravstvene ustanove bile preplavljenje oboljelima od Covida-19.

Globalna procjena pokazala je da je pandemija utjecala na pružanje skrbi djeci oboljeloj od raka u 78 posto bolnica.

Liječnici i akademici koji su proveli studiju kazali su kako su utvrdili da postoji značajni poremećaj u postupcima postavljanja dijagnoza raka kod djece, a u 43 posto bolnica od početka pandemije postavljeno je manje dijagnoza raka nego što je bilo za očekivati.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 311 zdravstvenih djelatnika u 213 zdravstvenih ustanova u 79 zemalja svijeta i obuhvatilo je i osam bolnica i sveučilišta u Britaniji, Indiji, Maroku, Španjolskoj, Urugvaju i SAD-u.

Uz usmjerenost zdravstvenih sustava na koronavirus, svaka treća zdravstvena ustanova izvijestila je da je uočila "porast broja pacijenata čija terapija nije započela ili je bila odgođena četiri i više tjedana - što je poznato pod nazivom 'napuštanje terapije'."

Virus kod djece rijetko uzrokuje težu bolest, no oni s drugih bolestima poput raka imaju veće izglede biti osjetljiviji na virus.

Sedam posto bolnica obuhvaćenih istraživanjem "potpuno je u nekom trenutku zatvorilo odjele pedijatrijske onkologije", od početka pandemije. Najveći dio njih (87 posto) bio je u srednje razvijenim ili siromašnim zemljama.

Među 200-tinjak bolnica koje su autori istraživanja kontaktirali u 79 zemalja, 79 posto izvijestilo je da je smanjen broj pedijatrijskih operativnih onkoloških zahvata. 

Znanstvenici su utvrdili da je liječenje u zemljama s niskim i srednjim prihodima bilo neproporcionalno pogođeno, a liječnici su izvijestili i o poremećajima u davanju kemoterapije i liječenju zračenjem.

Oko trećine bolnica bilo je suočeno i sa smanjenim financiranjem, a u 19 posto smanjio se broj raspoloživih kreveta na pedijatriskim onkologijama.

Ranija istraživanja upozorila su na raširene poremećaje ostalih medicinskih postupaka zbog pandemije.

Svaka peta osoba u SAD-u, zemlji u kojoj je zabilježen najveći broj umrlih od Covida-19, bila je suočena bilo s odgodom ili preskakanjem liječenja, prema istraživanju koje je u prosincu provelo sveučilište Harvard.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.