PREHRANA KAO VAŽAN FAKTOR

MULTIPLA SKLEROZA Što jesti, a što izbjegavati?

Autor

Marijana Kovač

Multipla skleroza (MS) jedan je od najčešćih neuroloških poremećaja. Pogađa više od 2,1 milijun ljudi diljem svijeta, a dva do tri puta češći je kod žena u odnosu na muškarce.

 

27.11.2021. u 12:45
Ispiši članak

Prehrana je jedan od faktora koji može utjecati na MS i zato su potrebne određene promjene u prehrani koje koje vam mogu pomoći u upravljanju simptomima.

Hrana koju biste trebali jesti

Hrana koja se preporučuje oboljelima od MS-a trebala bi pomoći u upravljanju bolesti i minimalizirati učinke MS-a na ukupnu kvalitetu života.

Evo popisa namirnica koje treba uključiti u prehranu:

Voće i povrće: svo svježe voće i povrće.

Žitarice: sve žitarice, kao što su zob, riža i kvinoja.

Orašasti plodovi i sjemenke: svi orašasti plodovi i sjemenke.

Riba: sve ribe, posebno svježa i masna riba kao što su losos i skuša jer su bogate omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D.

Meso: sve svježe meso kao što su govedina, piletina, janjetina i drugo, posebno goveđa jetra koja je posebno bogata vitaminom D i biotinom.

Jaja: dobar izvor biotina, vitamina D i drugih važnih hranjivih tvari.

Mliječni proizvodi: mlijeko, sir, jogurt i maslac

Masti: zdrave masti kao što su maslinovo, laneno, kokosovo i avokadovo ulje.

Hrana bogata probioticima: jogurt, kefir, kiseli kupus.

Pića: voda, biljni čajevi.

Bilje i začini: sve svježe bilje i začini.

Ukratko, smjernice za prehranu prilagođenu MS-u slične su općoj, dobro uravnoteženoj prehrani bogatoj hranjivim tvarima. Međutim, naglašena je konzumacija više biljne hrane i žitarica.

Neka istraživanja pokazuju da osobe s MS-om mogu imati veći rizik od celijakije, autoimunog stanja koje uzrokuje oštećenje tankog crijeva zbog glutena.

Ako imate MS i osjećate iznimnu nelagodu kada jedete proizvode na bazi glutena kao što su kruh, tjestenina i pekarski proizvodi, važno je obavijestiti liječnika kako biste vidjeli imate li celijakiju. Ostali simptomi celijakije uključuju nadutost, proljev, umor, bolove u trbuhu, kronične glavobolje i anemiju.

Hrana koju treba izbjegavati

Većina ovih namirnica povezana je s kroničnom upalom, a uključuje prerađeno meso, rafinirane ugljikohidrate, trans masti i napitke zaslađene šećerom.

Evo popisa namirnica koje treba izbjegavati ako imate MS:

Prerađeno meso: kobasice, slanina, konzervirano meso i meso koje je soljeno, dimljeno ili sušeno.

Rafinirani ugljikohidrati: bijeli kruh, tjestenina, keksi i tortilje od brašna.

Pržena hrana: pomfrit, pržena piletina, štapići mozzarelle i krafne.

Obrađena hrana: fast food, čips od krumpira te gotova i smrznuta jela.

Trans masti: margarin i djelomično hidrogenirana biljna ulja.

Šećerom zaslađena pića: energetska i sportska pića, gazirana pića i slatki čaj.

Alkohol: ograničiti konzumaciju svih alkoholnih pića što je više moguće.

Ako imate celijakiju nastojte izbjegavati svu hranu baziranu na glutenu, poput hrane koja sadrži pšenicu, ječam i raž, prenosi Healthline.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.