DOBRO JE ZNATI
Kako uštedjeti vrijeme i novac: Namirnice mogu trajati godinama ako ih skladištite na pravi način
Ništa dobro ne proizlazi iz bacanja hrane, stoga je važno da hrana koju imate traje što je duže moguće.
Ponekad je potrebno samo znati kako je pravilno pohraniti. To često može dovesti i do nečeg ukusnog jer,na kraju krajeva, sushi je izmišljen kao način da se riba dulje održi jestivom.
FOTO: Unsplash (Ilustracija)
Bobičasto voće - operite i zamrznite
Bobičasto voće može dodati okus mnogim jelima i može biti izvrstan smoothie, ali ne traje predugo. Jedna iznimka je smrznuto bobičasto voće koje može trajati oko godinu dana.
Kad zamrzavate bobice, treba ih očistiti u hladnoj vodi i osušiti kako bi se izbjeglo kvarenje. Stavite ih u plastične vrećice prije nego što ih stavite u zamrzivač.
FOTO: Unsplash (Ilustracija)
Povrće - ukiselite ga
Zamrzavanje nije jedini način očuvanja povrća. Kiseljenje je klasičan način da hrana traje dulje nego što bi inače. Kiseliti se mogu sve vrste povrća, a najpoznatiji su krastavci koji se jednostavno nazivaju "kiseli krastavci" i uglavnom traju oko dvije godine.
Ukiseljene rajčice mogu stajati i do mjesec dana. Samo držite povrće u mješavini octa, vode i soli (a ponekad i šećera, za okus).
FOTO: Unsplash (Ilustracija)
Mrkva - napravite čips
Mrkva je povrće koje mnogi rado drže pri ruci za kuhanje, ali postoji način da produži trajanje. Narežite mrkvu i osušite je na čips šnitice. Nakeron što se osuše, mogu trajati i do 25 godina.
FOTO: Unsplash (Ilustracija)
Orašasti plodovi - stavite ih u vrećice i zamrznite
Mnogi orašasti plodovi dobar su izvor proteina i mogu se dugo vremena čuvati od propadanja. Međutim, važno je držati ih zatvorenima i u zamrzivaču. Neki mogu trajati i do dvije godine.
Neki orašasti plodovi također se čuvaju bolje od drugih - bademi su poznati po tome što dugo traju.
FOTO: Unsplash (Ilustracija)
Grah - držite ga u limenci
Grah je svestran. Može biti glavno jelo ili prilog. Držanje u limenci pomoći će mu da traje do pet godina.
Za konzerviranje graha kuhajte ga dvije minute, maknite s vatre, a zatim namočite sat vremena prije nego što ga ocijedite. Prelijte ga hladnom vodom i kuhajte 30 minuta. Dodajte sol i stavite ga u staklenku s vodom od kuhanja, ostavljajući malo slobodnog prostora.
FOTO: Unsplash (Ilustracija)
Riba - kupujte je konzerviranu
Kvalitetne riblje konzerve, poput tune, imaju dugi rok trajanja - neke traju i do tri godine. Ali, to ujedno znači i da kad otvorite konzervu, treba je pojesti.
Jednom otvorena riba u hladnjaku traje samo nekoliko dana, a u zamrzivaču samo nekoliko mjeseci.
FOTO: Unsplash (Ilustracija)
Med - čuvajte ga dalje od sunca
Med se može jesti takav kakav jest, bilo kao zamjena za šećer ili kao lijek za smirenje grlobolje. Znajte da se može kristalizirati, a komercijalni med obično ima rok trajanja. Međutim, pravilno pohranjen med može trajati gotovo zauvijek.
Med je čak pronađen netaknut unutar staroegipatskih grobnica. Samo ga držite u hladnoj posudi izvan sunčeve svjetlosti, po mogućnosti u onoj u kojoj je kupljen.
FOTO: Unsplash (Ilustracija)
Ocat – čvrsto zatvorite bocu
Ocat i med, iako sasvim suprotnog okusa, imaju jednu zajedničku stvar - mogu trajati neograničeno dugo.
Savjeti koji će vam uštedjeti novac i živce: Na ovo morate paziti pri kupovini nove obuće
Iako ocat neće prestati biti siguran za konzumaciju, ako želite najbolju kvalitetu, držite ga u dobro zatvorenoj posudi, dalje od topline ili svjetlosti i upotrijebite unutar dvije godine od otvaranja.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.