BROJNE POSLJEDICE
Jeste li znali kako previše šećera utječe na vaše tijelo? Nije samo do tjelesne težine
Slatka pića, slatkiši, pekarski proizvodi i zaslađeni mliječni proizvodi glavni su izvori dodanog šećera. Ali čak i neka slana hrana, poput kruha, umaka od rajčice i proteinskih pločica mogu sadržavati šećer, zbog čega je lako završiti s viškom slatkog. Dodane šećere može biti teško uočiti na prehrambenim oznakama budući da mogu biti navedeni pod brojnim nazivima kao što su kukuruzni sirup, palmin šećer, sok od trske ili saharoza.
Bez obzira kako se zove, šećer je šećer, a u prekomjernim količinama može negativno utjecati na vaše tijelo na mnogo načina. Evo pogleda na to kako šećer, osim na tjelesnu težinu, može štetiti zdravlju, od glave do pete.
Mozak
Konzumiranje šećera daje mozgu navalu dopamina - kemikalije za dobro raspoloženje. To objašnjava zašto je vjerojatnije da ćete poželjeti čokoladicu nego jabuku ili mrkvu.
Budući da cjelovita hrana poput voća i povrća ne uzrokuje oslobađanje toliko dopamina u mozgu, vaš mozak počinje trebati sve više i više šećera kako bi dobio isti osjećaj zadovoljstva. To uzrokuje one "moram ga imati" osjećaje prema sladoledu poslije večere koje je tako teško ukrotiti.
Raspoloženje
Povremeni slatkiš ili kolačić mogu vam dati brzi nalet energije (ili "visok šećer") brzim podizanjem razine šećera u krvi. Kada razine padnu dok stanice apsorbiraju šećer, možete se osjećati nervozno i tjeskobno (poznato i kao "krah šećera").
Zubi
Vjerojatno ste kolutali očima s 12 godina, ali vaši su roditelji bili su u pravu: slatkiši vam mogu pokvariti zube. Bakterije koje uzrokuju karijes vole jesti šećer koji vam ostaje u ustima nakon što pojedete nešto slatko.
Zglobovi
Ako imate bolove u zglobovima, evo razloga više da odustanete od slatkiša: pokazalo se da konzumiranje puno slatkiša pogoršava bolove u zglobovima zbog upale koju uzrokuju u tijelu. Osim toga, studije pokazuju da ljudi koji konzumiraju puno šećera mogu imati veću vjerojatnost da će razviti reumatoidni artritis.
FOTO: Pixabay
Koža
Još jedna nuspojava upale je da može ubrzati starenje kože. Višak šećera veže se za proteine u krvotoku i stvara štetne molekule koje postaraju kožu. Dokazano je da oštećuju kolagen i elastin u koži - proteinska vlakna koja održavaju kožu čvrstom i mladolikom. Rezultat? Bore i opuštena koža.
Jetra
Obilje dodanog šećera često sadrži fruktozu ili visokofruktozni kukuruzni sirup. Fruktoza se procesira u jetri i u velikim količinama može oštetiti jetru. Kada se fruktoza razgrađuje u jetri, pretvara se u mast. Nakupljena mast može rezultirati i cirozom jetre, prenosi WebMD.
Srce
Kada jedete ili pijete previše šećera, višak inzulina u krvotoku može utjecati na arterije po cijelom tijelu. Uzrokuje da im se stijenke upale, postanu deblje nego inače i ukočenije, što opterećuje srce i s vremenom ga oštećuje. To može dovesti do bolesti srca, poput zatajenja srca, srčanog i moždanog udara.
Oko 100.000 Hrvata ne zna da ima šećernu bolest, a broj oboljelih je četiri puta veći!
Istraživanja također sugeriraju da unos manje šećera može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, glavnog faktora rizika za bolesti srca. Osim toga, ljudi koji jedu puno dodanog šećera imaju dvostruko veću vjerojatnost da će umrijeti od srčanih bolesti od onih koji ga ne jedu ili ga jedu u malim količinama.
Gušterača
Kada jedete, gušterača pumpa inzulin. Ali ako jedete previše šećera i tijelo prestane ispravno reagirati na inzulin, gušterača počinje ispumpavati još više inzulina. Na kraju će preopterećena gušterača otkazati, a razina šećera u krvi će porasti, što dovodi do dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.
Bubrezi
Ako imate dijabetes, previše šećera može dovesti do oštećenja bubrega. Bubrezi igraju važnu ulogu u filtriranju krvi. Nakon što razina šećera u krvi dosegne određenu količinu, bubrezi počinju ispuštati višak šećera u urin. Ako se ne kontrolira, dijabetes može oštetiti bubrege, što ih sprječava da obavljaju svoj posao filtriranja otpada iz vaše krvi. To može dovesti do zatajenja bubrega.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.