VIŠE OD NEUGODNOSTI

Jeste li alergični na gluten, a da toga niste ni svjesni? Obratite pažnju na ove simptome

Autor

Marijana Kovač

Intolerancija na gluten prilično je česta pojava. Celijakija je najteži oblik i pogađa jedan posto svjetske populacije, međutim 0,5 - 13% ljudi ima blaži oblik intolerancije koji izaziva različite simptome, od kojih mnogi nemaju nikakve veze s probavom. 

02.12.2017. u 13:39
Ispiši članak

Healthline donosi opsežan pregled simptoma osjetljivosti na gluten koji se, ugrubo, mogu svrstati u nekoliko kategorija.

Probavne smetnje

Ovo je definitivno jedan od najuobičajenijih simptoma. Možda ćete primijetiti da često patite od probavnih tegoba poput: proljeva, zatvora, žgaravice, nadutosti i plinova. Uz to se često vežu i bol u trbuhu te neobjašnjivi gubitak težine.

Ako imate ove simptome, to ne mora značiti da ste sigurno alergični na gluten, no neka istraživanja su pokazala da je čak 87% ljudi koji su posumnjali na intoleranciju na gluten osjetilo nadutost, 50% redovito doživljava proljev, a oko 25% pati od zatvora.

Osjećaj umora

Intolerancija na gluten može uzrokovati anemiju zbog nedostatka željeza što, posljedično, uzrokuje pojavu umora i nedostatak energije. Nedostatak željeza uzrokuje cijeli niz simptoma poput niskog krvnog tlaka, umora, kratkoće daha, vrtoglavice, glavobolje, blijede kože i slabosti, stoga može uzrokovati ozbiljne probleme u svakodnevnici.

Problemi s kožom

Dermatitis herpetiformis Duhring ili jednostavno Duhringova bolest autoimuna je bolest koja dolazi u paru sa celijakijom, no pokazalo se da je još nekoliko kožnih bolesti povezano s konzumacijom glutena: psorijaza, alopecija areata te kronična urtikarija.

Depresija i anksioznost

Brojna istraživanja pokazala su povezanost između alergije na gluten i nastanka depresije i anksioznosti. Osobe koje su alergične na gluten često izjavljuju da se osjećaju depresivno i tjeskobno.

Osim poremećaja raspoloženja, možete primijetiti i povremene teškoće s razmišljanjem, mentalni umor i zaborav.

Autoimune bolesti

Postoji snažna povezanost nepodnošljivosti glutena i autoimunih bolesti. Znanstvenici su došli do zaključka da je oštećenje probavnog trakta zbog nepodnošljivosti glutena uzrok autoimunim bolestima, kao što su, primjerice, dijabetes tipa 1, lupus, poremećen rad štitnjače i dr.

Bol u zglobovima i mišićima

Upale, otekline, bolovi u zglobovima, posebno u prstima, koljenima i kukovima mogu ukazivati na intoleranciju na gluten, a često su popraćeni osjećajem utrnulosti udova.

Dobra vijest je da se mnogi simptomi obično povlače uvođenjem bezglutenske prehrane. Takva vrsta prehrane nije štetna za organizam, a gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga sačinjavaju zamjenjive su drugim prehrambenim izvorima.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.