U SLAST

Jedno je voće najbolje za snižavanje visokog tlaka: Mnogi mu se vraćaju

Autor

Marijana Kovač

Smokve se od davnina povezuju sa zdravljem i prosperitetom. Simbolično su povezani s Demetrom, grčkom božicom poljoprivrede i plodnosti, a u starom Rimu prinošeni su bogu Bachusu.

22.09.2024. u 14:45
Ispiši članak

Smokve nisu tipično voće, tehnički su skup obrnutih cvjetova koji bi, da se ostave sami, procvjetali iznutra prema van. Uobičajeno rastu na Mediteranu i Bliskom istoku - mjestima koja su veći dio godine vruća, sunčana i suha. Danas, kada se ljudi počinju odmicati od rafiniranih šećera, mnogi se vraćaju smokvama koje pružaju zdraviju alternativu. 

Smokve zadovoljavaju želju za slatkim, a istovremeno pružaju mnoge važne zdravstvene dobrobiti. Ali, čak i ako ne želite zadovoljiti želju za slatkim, moglo bi vam pomoći ako u svoju prehranu dodate smokve. Evo nekih zdravstvenih prednosti koje možete očekivati od smokava.

Visoki krvni tlak, poznat i kao hipertenzija, može dovesti do komplikacija poput bolesti srca i moždanog udara. Jedan čimbenik koji dovodi do visokog krvnog tlaka je neravnoteža kalija uzrokovana unosom previše natrija, a premalo kalija.

FOTO: Pixabay

Povećavaju gustoću kostiju

Smokve su namirnice bogata kalijem i mogu pomoći u ispravljanju te neravnoteže. U međuvremenu, visoke razine vlakana u smokvama mogu pomoći u ispiranju viška natrija iz sustava. Probavni problemi variraju od zatvora do proljeva.

Na oba kraja spektra može pomoći povećanje unosa vlakana. Međutim, osim visokog sadržaja vlakana, smokve pomažu probavi na još jedan način. Izvrstan su izvor probiotika koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje crijeva.

Smokve su dobar izvor i kalcija i kalija. Ovi minerali mogu raditi zajedno na poboljšanju gustoće kostiju, što zauzvrat može spriječiti stanja poput osteoporoze.

FOTO: Pixabay

Smokve kao izvor vitamina i minerala

Studije sugeriraju da prehrana bogata kalijem može poboljšati zdravlje. U međuvremenu, kalcij je ključna strukturna komponenta kostiju, a pokazalo se da povećanje unosa kalcija poboljšava mineralnu strukturu kostiju kod djece i adolescenata.

Jedna od glavnih prednosti smokava je to što su prirodno hrana bez masti i kolesterola. Također su odličan izvor vitamina A, vitamina C, kalcija, željeza, kalija i magnezija.

Smokve se mogu jesti svježe kao međuobrok ili ih možete prepoloviti i ubaciti u salatu ili sendvič za dodatnu hrskavost i okus. Međutim, postoji i niz ukusnih načina pečenja uz smokve kao zaslađivač.

FOTO: Pixabay

Kako pripremiti smokve

Jedna od mogućnosti je sitno narezati smokve i umiješati ih u tijesto kao što biste umiješali grožđice. Ovako pripremljene smokve se odlično slažu u kruhu, kolačićima i muffinima.

Pločice od smokava mogu se napraviti kuhanjem nasjeckanih smokava na srednjoj vatri dok ne omekšaju i postanu vlažne. Zatim se mogu utisnuti u tavu s ostalim sastojcima.

Ovaj prirodni lijek za prehladu djeluje poput čarolije: 'Imajte ova četiri sastojka u kući'

Druga mogućnost je da smokve prerežete po dužini, začinite medom i cimetom i pečete u pećnici 40 minuta kako biste dobili slatki desert ili ukusan prilog, prenosi WebMD.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.