HIPERTENZIJA

Imate visok tlak i nikako ga ne možete sniziti? Ove prirodne namirnice za to su izvrsne

Autor

Marijana Kovač

Osim lijekovima, hipertenziju se može zaustaviti i načinom ishrane. Smanjite unos soli, posegnite za voćem i povrćem i zaokružite obroke cjelovitim žitaricama, ribom, peradi, orašastim plodovima, mahunarkama i nemasnim mliječnim proizvodima.

03.09.2023. u 08:06
Ispiši članak

Lisnato povrće

Sol tjera tijelo za posezanjem za više tekućine. To povećava volumen krvi i pritisak na arterije zbog čega krvni tlak raste.

Napunite tanjur lisnatim povrćem poput špinata, brokule, kelja ili raštike za povećanje kalija. Mineral pomaže u ispiranju natrija iz tijela kroz mokraću i opušta stijenke krvnih žila.

Bobičasto voće

Pigmenti koji borovnicama, jagodama i kupinama daju njihove bogate boje također imaju i dobrobiti za krvne žile: antocijanin.

Riječ je o prirodnom spoju koji može pomoći da stjenke arterija postanu šire i fleksibilnije kako bi se snizio krvni tlak i poboljšalo zdravlje srca.

Jogurt

Kalcij je ključan za dobar krvni tlak jer pomaže krvnim žilama da se stegnu i opuste kada trebaju. Obični nemasni jogurt dobar je način za dodavanje kalcija u prehranu bez previše dodanog šećera ili masti. Tražite zaokret u okusu? Dodajte malo bobičastog voća za malo prirodne slatkoće i još veću pomoć za krvni tlak.

FOTO: HINA/Tomislav Pavlek

Riba

Još jedan dobar izvor kalcija je riba s kostima poput konzerviranog lososa ili sardina. Masna riba poput skuše i sardine također je puna omega-3 masnih kiselina, masnih kiselina koje jačaju zdravlje i pomažu vašem srcu.

Studije o dodacima ribljeg ulja pokazuju da mogu sniziti krvni tlak, osobito ako je visoki krvni tlak umjereno povišen.

Zobena kaša

Ova cjelovita žitarica je zdrava, zasitna i ima malo natrija. Također je puna vlakana koja pomažu u održavanju težine i krvnog tlaka pod kontrolom.

Skuhajte zob s vodom ili mlijekom s niskim udjelom masnoće. Dodajte javorov sirup, grožđice ili banane za dašak slatkoće.

Češnjak

Češnjak može jelima dodati više od okusa. Pomaže u širenju krvnih žila, a što su krvne žile opuštenije, srce mora manje raditi da pumpa krv kroz njih. To pomaže u održavanju niskog krvnog tlaka.

U opasnosti ste od ranog srčanog udara ako imate ova obilježja: 'Niste ni svjesni rizika'

Maslinovo ulje

Polifenoli, zaštitni antioksidansi u maslinovom ulju daju mu prednost u odnosu na druga ulja. Polifenoli poboljšavaju zdravlje krvnih žila i pomažu im da ostanu elastične. Koristite ga umjesto maslaca, biljnog ulja ili ulja repice u kuhanju.

Tamna čokolada

Ispostavilo se da tamna čokolada (sa najmanje 50 – 70 posto kakaa) može pozitivno utjecati na krvi tlak.

Kao i češnjak, tamna čokolada sadrži antioksidans koji može povisiti razinu dušikovog oksida i proširiti krvne žile. Zbog toga vam krvni tlak može malo pasti. Malo je čokolade sve što vam treba.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.