međunarodna suradnja

Hrvatski liječnici intenzivisti pomagat će na odjelu dječje kirurgije u Ljubljani

Autor

mn/h

Pet hrvatskih liječnika, specijalista za dječju intenzivnu medicinu, među njima i dva kardiologa, pomagat će u ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (KC) koji dulje vrijeme trpi manjak liječnika zbog čega se čak razmišljalo o ukidanju odjela dječje kirurgije i intenzivne terapije.

18.05.2018. u 13:10
Ispiši članak

Osim s hrvatskim kolegama s kojima je suradnja dogovorena na osnovi potpisanih ugovora, bit će angažiran i jedan češki interventni kardiolog, a svi će u UKC-u početi raditi idućeg mjeseca, kazao je direktor najuglednije slovenske zdravstvene ustanove Aleš Šabeder.

Ljubljanski bolnički centar pregovara o suradnji s još dva domaća i dva strana kardiologa i intenzivista.

"Zadnjih dana ekipu na odjelu opet postavljamo na noge i vjerujemo da ćemo odjel dječje kardiologije ponovo osposobiti", kazao je Šebeder.

Takvo popunjavanje kadrovskog manjka samo je privremeno rješenje, dodao je, a za trajno potrebno je više vremena jer je potrebno osposobiti domaće stručnjake.

S hrvatskim je kardiolozima i intenzivistima trenutačno dogovoreno 60 radnih sati prisutnosti na mjesec, a ugovori su sklopljeni do kraja ove godine.

Isti se uvjeti nude i drugim kardiolozima iz inozemstva koji će povremeno dolaziti u Ljubljanu na ispomoć.

Bit će plaćeni 50 eura neto po radnom satu i bit će im pokriveni svi troškovi dolaska i boravka.

Aranžman je sklopljen na pritisak skupine roditelja djece sa srčanim mnama, nakon što su otkaze dala tri stalna kardiokirurga na odjelu kirurške klinike na kojoj se godišnje liječi više od 2500 djece, zbog čega se razmišljalo i o slanju malih pacijenata na operacije u inozemstvo.

Pogoršanje stanja u zdravstvenom sustavu i nedostatak liječnika, te potrebne reforme kako bi se stanje poboljšalo jedna su od glavnih tema i u kampanji pred parlamentarne izbore koji se u Sloveniji održavaju 3. lipnja.

Jedna od zamjerki odlazećoj vladajućoj koaliciji premijera Mire Cerara je da nije provela potrebne reeforme sustava koje je obećavala na početku mandata, te da država unatoč znatnom izdvajanju za zdravstvo ima probleme u osiguranju zdravstvenog kadra, pa i liječnika specijalista koji se zbog plaća i uvjeta rada često odlučuju za odlazak u druge zemlje.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.