KORISNI SAVJETI

Gdje skladištiti krumpir, a kamo s jabukama i bananama: Evo kako očuvati svježinu namirnica

Autor

bkk

Svi znamo da su svježi proizvodi dobri za nas, ali voće, povrće i začinsko bilje imaju tendenciju brzog propadanja ako se ne pojedu. To pogotovo vrijedi u aktualnoj situaciji gdje su cijene svježih namirnica dosegle psihološku granicu, a građani muku muče ne samo s balansiranjem kućnog budžeta, već i pronalaskom kvalitetnih namirnica.

29.05.2024. u 21:44
Ispiši članak

Naime, čak i nakon žetve, proizvodi od živih biljaka imaju tendenciju nastaviti svoje biološke procese. To uključuje disanje: proizvodnju energije iz pohranjenih ugljikohidrata, bjelančevina i masti uz oslobađanje ugljičnog dioksida i vodene pare. Dobar primjer je proklijali krumpir u smočnici, što ste sigurno imali priliku primijetiti.

Povrh toga, svježi proizvodi također se lako kvare zahvaljujući raznim mikrobima, i onima bezopasnima, ali i onima koji mogu uzrokovati bolesti. Jednostavno bacanje stvari u hladnjak neće riješiti problem, jer će različite vrste biljaka različito reagirati na način na koji su pohranjene. Dakle, kako možete spriječiti bacanje hrane i održati proizvode dulje svježima? Srećom, postoje neki korisni savjeti.

Poljoprivrednici uvijek imaju za cilj žetvu i berbu proizvoda kada su u optimalnom stanju, ali čimbenici prije i nakon žetve utjecat će na svježinu i kvalitetu čak i prije nego što ih kupite. Čimbenici prije žetve su poljoprivredni, kao što su klimatski uvjeti, vrsta tla i dostupnost vode. Čimbenici nakon berbe uključuju pranje i čišćenje nakon berbe, transport i distribuciju, preradu i pakiranje te skladištenje. Kao potrošači ne možemo izravno kontrolirati te čimbenike. Ponekad povrće koje kupujemo jednostavno neće biti tako dobro.

FOTO: Pixabay

Voće i povrće perite neposredno prije upotrebe

Ono što možemo je paziti na stvari koje će utjecati na proizvode nakon što ih donesemo kući. Pri tom je najvažnije pripaziti na to je li plod nagnječen ili oštećen, što doprinosi ubrzavanju propadanja voća i povrća zbog gubitka vlage i hranjivih tvari kroz oštećenu kožu. Osim toga, oštećenja olakšavaju kvarenje zbog ulaska mikroba.

Stručnjaci kažu da voće i povrće nije potrebno prati prije spremanja. Puno toga što kupujemo već je komercijalno oprano. Zapravo, ako perete svoje proizvode i ne možete ih potpuno osušiti, dodana vlaga mogla bi ubrzati truljenje u hladnjaku. Međutim, pranje proizvoda neposredno prije upotrebe važno je kako bi se uklonilo prljavštinu i patogene organizme. Nemojte koristiti ocat u vodi za pranje unatoč onome što vidite na društvenim mrežama. Istraživanja pokazuju da ocat nema učinka na smanjenje mikroba, a isto tako nemojte koristiti sodu bikarbonu.

Iako postoje neki dokazi da soda bikarbona može ukloniti ostatke pesticida s površine nekih proizvoda, nije preporučljivo to raditi kod kuće. Koristite samo običnu vodu iz slavine. Glavna stvar koju trebate raditi je koristiti ispravno pakiranje i skladištenje na pravom mjestu ako želite kontrolirati gubitak vlage, propadanje i sazrijevanje. Tri glavne mogućnosti skladištenja. Nije isto hoćete li proizvode ostaviti na polici, spremiti ih u hladnjak, ili skladištiti na "hladnom, suhom i tamnom mjestu", kao što je smočnica.

FOT: Pixabay

Primjeri pravilnog skladištenja

Evo nekoliko uobičajenih primjera proizvoda i gdje ih je najbolje staviti. Banane, luk, češnjak, krumpir, batat i bundeva bolje će proći u tamnoj smočnici ili ormaru. Ne skladištite krumpir i luk zajedno: luk proizvodi plin koji se zove etilen zbog kojeg se krumpir brže kvari, dok visoka vlažnost u krumpiru kvari luk. Zapravo, nemojte zajedno skladištiti ni voće kao što su jabuke, kruške, avokado i banane, jer to voće oslobađa plin etilen dok sazrijeva, zbog čega voće u blizini sazrijeva (i potencijalno se kvari) mnogo brže, osim naravno, ako je to efekt kojeg ciljano želite postići.

Sve lisnato povrće, mrkva, krastavci, cvjetača i brokula, najbolje će stajati u ladici s niskom vlagom u hladnjaku. Možete ih staviti u rupičaste plastične vrećice kako biste zadržali vlagu, ali zadržali protok zraka, no, nemojte ih stavljati u potpuno zatvorene vrećice jer to može usporiti sazrijevanje dok zadržava ugljični dioksid, što dovodi do truljenja i neugodnih mirisa. Neko voće također će najbolje odstajati u hladnjaku. Na primjer, jabuke i agrumi poput naranči mogu dulje ostati svježi u hladnjaku.

FOTO: Pixabay

Kupujte ovisno o potrebama

Ipak, ne držite lubenicu u hladnjaku predugo jer će izgubiti svoj okus i crvenu boju ako je u hladnjaku duže od tri dana. Većina začinskog bilja i nekog lisnatog povrća, poput celera, mladog luka i šparoga, mogu se držati sa stabljikama u vodi kako bi ostali hrskavi. Držite ih u dobro prozračenom prostoru i dalje od izravne sunčeve svjetlosti kako se ne bi previše zagrijale i uvenule.

Na stranici Science Alert također preporučuju da kupujete male količine voća i povrća kojeg možete pojesti u kraćem periodu, ali ako ipak kupujete na veliko, primjerice zbog akcijskih cijena, razmislite o njihovoj obradi s pomoću smrzavanja, blanširanja ili konzerviranja, a dobra je opcija koristiti vakuumski način pakiranja povrća i bobičastog voća.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.