NEUROLOŠKA BOLEST

Epilepsija kod djece: uzroci i prognoze

Autor

Marijana Kovač

Kada stanice u mozgu reagiraju normalno, to je kao skladna simfonija. Kod oboljelih od epilepsije, mozak doživljava nekontroliranu, spontanu aktivnost - poput trube koja svira tijekom solo violine. 

17.02.2019. u 12:58
Ispiši članak

Procjenjuje se da otprilike 10,5 milijuna djece širom svijeta boluje od epilepsije, a tipovi i težina poremećaja značajno se razlikuju.

Spontani napadaji

Epilepsiju karakteriziraju rekurentni, spontani napadaji koji se mogu manifestirati na različite načine, ovisno o tome koji dio mozga je uključen. Općenito, napadaj se definira kao razdoblje abnormalnog, sinkronog uzbuđenja skupine moždanih stanica.

Tallie Baram, znanstvenica koja proučava epilepsiju kod djece zaključila je da napadaji mogu utjecati na život djeteta na mnogo načina.

"Ponekad epilepsija može ometati djetetovu pažnju u školi, ili može uključivati ​​moždane strukture koje su važne prilikom učenja i pamćenja pa ti dijelovi neće dobro funkcionirati". To može biti opasno i u situacijama kada dijete npr. prelazi ulicu i iznenada gubi sposobnost interakcije s okolinom ili pada na zemlju", upozorava  Baram.

Uzroci i prognoze

Postoje brojni tipovi epilepsije koji mogu biti posljedica nekoliko različitih uzroka, navodi Brainsacts.

Na primjer, ponekad oštećenje mozga zbog traume, kao što je nedostatak kisika u mozgu pri rođenju ili teška infekcija mozga, može dovesti do epilepsije.

"Kod prerano rođene djece, ili pri komplikacijama na porodu, ponekad dolazi do ozljede mozga koje uzrokuju napadaje tijekom prvih tjedana života", rekao je Paul Carney, pedijatar neurolog na Sveučilištu Florida.

“Dobra vijest je da će mnoga djeca koja imaju blagu ozljedu mozga prevazići napade u prvom mjesecu. Međutim, mali postotak će, nažalost, nastaviti razvijati napade koji se teško liječe i koji mogu biti doživotni.

Drugi uzrok epilepsije kod djece abnormalan je razvoj mozga, najčešće uslijed majčine izloženosti toksinima, traumi ili genetskim problemima. Kada genetski problem utječe na razvoj i funkcioniranje mozga, napadaji mogu biti vidljiv pokazatelj drugih problema. "Napadi mogu biti vrh ledenog brijega ozbiljnog poremećaja mozga", zaključio je Baram.

Međutim, ponekad je uzrok epileptičkih napadaja nepoznat.

Budući da ne postoji jedan uzrok dječje epilepsije, ne postoji jedinstvena prognoza. Općenito, od 50 do 75 posto djece s epilepsijom će imati potpunu remisiju napadaja.

Remisija je vjerojatnija ako ne postoje neurološki deficiti, učestalost napadaja je niska, a odgovor na lijekove dobar.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.