ONLINE TRIBINA

DIJABETES Stručnjaci o jednom od vodećih javnozdravstvenih problema

Autor

mn

U sklopu 10. Dana zdravlja udruge “Impress” povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, bjelovarski Lions klub ”Nasta Rojc” Bjelovar u suradnji s udrugom Impress organizirao je online tribinu na temu dijabetesa, jednog od vodećih javnozdravstvenih problema i globalne epidemije suvremenog društva.

03.12.2020. u 09:22
Ispiši članak

Koordinatorica aktivnosti bila je Irena Brezak Fijala, a moderatorica predsjednica udruge Impress Tanja Herceg koja se obratila uvodnim riječima:

"Svjetski je dan šećerne bolesti koji se obilježava 14.11. iznimno važno obilježavati  ovim temama, važno je rano otkrivanje, liječenje šećerne bolesti kako bi se pravovremenom dijagnozom spriječile komplikacije iste. Podizanje svijesti o dijabetesu, svijesti o znakovima, simptomima iznimno je važno te je u sklopu 10. Dana zdravlja, koji je otvoren konferencijom Mentalno zdravlje za vrijeme pandemije s Ministarstvom zdravlja, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, od neprocjenjive važnosti govoriti i o temama dijabetesa s kojim će nas pobliže upoznati stručnjaci kroz interdisciplinarni pristup te im se zahvaljujemo na odazivu kao i bjelovarskom Lions klubu 'Nasta Rojc' kojem čestitamo na aktivizmu”.

 Natalija Vodopija, predsjednica udruge Lions klub "Nasta Rojc" obratila se sudionicima i gostima:

“U svoje ime i u ime cijelog kluba sve vas lijepo pozdravljam, prvo naše goste, poštovane predavače pa onda i sve vas koji ste odvojili vrijeme i odlučili poslušati ova divna predavanja. Hvala i našoj članici Ireni Brezak Fijala i Tanji Herceg, predsjednici udruge Impress, na organizaciji, na ovoj divnoj večeri i ovim krasnim predavanjima. Danas smo online, a nadam se da ćemo se dogodine vidjeti i uživo".

Dr.med., specijalist interne medicine., subspecijalist endokrinolog i dijabetolog Maja Marušić Marić je započela online tribinu iznoseći važne podatke o šećernoj bolesti na svjetskoj razini te u Republici Hrvatskoj.

Iznijela je činjenicu da u svijetu 463 milijuna osoba oboljelih u dobi od 20 – 79 godina živi sa šećernom bolešću, a polovica oboljelih nema postavljenu dijagnozu i ne prima liječenje.

Glavni rizični faktor za razvoj bolesti je pretilost, a dijabetes je vodeći uzrok razvoja KV i bubrežne bolesti, sljepoće i amputacije donjih ekstremiteta. Osvrnula se i na trenutnu situaciju vezano za epidemiju COVID-19 te istaknula da bolesnici s dijabetesom nemaju povećan rizik od infekcije, ali da je u slučaju zaraze veća vjerojatnost da će se razviti teži oblik bolesti sa pet puta većim rizikom smrti od COVID – 19.

Predavanje je završila zaključkom: "Još jednom želim naglasiti važnost pridržavanja svih onih nefamatoloških mjera. Upravo danas, na Svjetski dan šećerne bolesti pozivam vas da zajedno pokušamo zaustaviti ovu pandemiju".

Dr.med., specijalist oftalmologije, subspecijalist kirurgije vjeđe i orbite Sandra Vokurka Topljak je istaknula da je dijabetes vodeći uzrok slabog vida i sljepoće među radno sposobnom populacijom u Europi, a u usporedbi s općom populacijom, osobe s dijabetesom imaju 25 puta povećani rizik od sljepoće.

Naglasila je da su javno zdravstvene akcije podizanja svijesti o dijabetesu važne jer pronalaženjem pacijenata u najranijim fazama bolesti ili još bolje, dok uopće nije ni došlo do oštećenja. Pravodobnom promjenom stila života i odgovarajućim liječenjem se može spriječiti pojava teških i nepopravljivih komplikacija i razvoja invaliditeta.

Na kraju predavanja je savjetovala: "Odazovite se sistematskim pregledima, prihvatite savjete i predloženo liječenje članova vašeg zdravstvenog tima i ne bojte se sljepoće!“.

Alma Bunić, dipl.ing. preh.teh. je istaknula sa je iz perspektive nutricionizma jako teško iskristalizirati kako se hraniti uz šećernu bolest jer postoji jako puno teorija.

Istaknula da je nutricionizam individualna znanost te da je teško općenito govoriti jer svakoj osobi treba pristupiti holistički i individualno i onda u pravilo tek možemo reći da smo možda na pravom putu.

Matija Jasenko, mag.cin. je naglasio da je tjelesna aktivnost izuzetno važna u prevenciji i liječenju šećerne bolesti, ali i ostalih bolesti te je istaknuo da su kod dijabetesa dozvoljenje sve vrste tjelesne aktivnosti uz individualne konzultacije.

Udruga Impress je najavila ostale radionice koje će se održati tijekom Dana zdravlja, sve su besplatne, Zoom linkovi su dostupni na ovdje.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.