ZANIMLJIVO I NATIONAL GEOGRAPHICU
Balkanski doručak postao viralan pa izazvao kontroverze: 'Pojednostavili ste stvari'
Globalno popularnu mediteransku kuhinju trenutno je zamijenio novi trend. National Geographic detaljno je analizirao što je to "balkanski doručak" koji je postao viralan na društvenim mrežama.
Videi na društvenoj mreži TikTok hvale kombinaciju svježeg povrća, kruha, sira, suhomesnatih proizvoda, jaja i kiselih krastavaca koji čine balkanski doručak. Korisnici su oduševljeni "balkanskim doručkom", a svoje mišljenje o ovoj vrsti prehrane dali su i nutricionisti. Navodno je sve krenulo od TikTok videa u kojem muškarac jede komade kruha, sira i cijelu paprike bez pribora i tanjura, a onda je ovaj fenomen postao predmetom zanimanja, prenio je National Geographic.
"Postoji pretpostavka da ovo jedu svi na Balkanu", kazala je spisateljica i autorica recepata Irina Janakievska, porijeklom iz Sjeverne Makedonije. "Ne postoji jedinstveni ‘balkanski doručak’", pojasnila je Janakievska. Spisateljica je nedavno objavila knjigu pod nazivom "Balkanska kuhinja", kuharicu s receptima iz nekadašnje Jugoslavije. Iako se elementi ovog trenda mogu naći u tradicionalnim balkanskim doručcima, prema njoj, ovaj trend predstavlja grubo pojednostavljenje bogate kulinarske povijesti.
Kazala je kako ovaj trend sigurno nije odraz toga kako većina ljudi u 'regiji' jede te je napomenula da ljudi ovu tradiciju trebaju uzeti s malo zadrške. Ipak, prema njoj "neki elementi balkanskog doručka su donekle točni", posebno ravnoteža proteina, ugljikohidrata, mliječnih proizvoda i svježih, sirovih namirnica. Međutim, točni sastojci znatno se razlikuju ovisno o regiji, socioekonomskom statusu, klimi, sezoni, pa čak i religiji.
@ichbineinehimbeer3 #viral #fy #fyp #pov #kesfet #foryou #foryoupage #balkan #breakfast ♬ Originalton - .
Uobičajeni su i u drugim dijelovima svijeta
Viralna verzija "balkanskog doručka", koja uglavnom sadrži varijacije istih cjelovitih, sirovih sastojaka, ima izrazito ruralni okus. Doručak je često jednostavno pečeno tijesto, poput bureka, uz tursku kavu ili čašu jogurta. Ali vikendi mogu donijeti izdašnije 'meze', uključujući tanjure jaja kuhanih s pirjanim povrćem, vrhnjem i drugim domaćim mekim sirevima, konzervirano povrće poput popularnog ajvara i složenicama punjenima mesom, povrćem ili džemom.
Porcije uglavnom nisu velike, a suprotno viralnoj ilustraciji, na Balkanu se koriste tanjuri i pribor za jelo. Mnoge su namirnice regionalne, poput albanske flije, ili pršuta, pečenice i ostalih suhomesnatih proizvoda s područja Dalmacije u Hrvatskoj. Doručci puni svježih, cjelovitih namirnica uobičajeni su u Turskoj, Egiptu, pa čak i u Izraelu ili Libanonu. "Ne mogu zamisliti zašto bi to bilo karakteristično za Balkan", kazao je profesor Ken Albala sa sveučilišta Pacifik.
Jedenje malih porcija hrane s različitim teksturama i okusima "održat će vaše ‘senzore’ okusa zainteresiranim" bez prekomjernog konzumiranja bilo kojeg sastojka. Ukupni naglasak na praktičnosti, jednostavnosti i svježim, lokalnim sastojcima čini ga zdravom i prilagodljivom jutarnjom rutinom. S prehrambenog stajališta, "balkanski doručak" je prilično uravnotežen obrok.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.