DOBRO JE ZNATI

Anemija - što trebate jesti, a što izbjegavati

Autor

Marijana Kovač

Anemija je najčešći krvni poremećaj, a posebno ugrožene su žene reproduktivne dobi. Uzroci anemije su različiti, a protiv nje se, osim tabletama možete boriti i pravilnom prehranom.

24.02.2018. u 15:36
Ispiši članak

U nastavku pročitajte što biste trebali jesti, a što trebate izbjegavati ako patite od anemije.

Crveno meso

Crveno meso najbolji je prehrambeni izvor željeza.

Osim što je bogato željezom, konzumiranjem crvenog mesa ćete u svoj organizam unijeti i druge korisne tvari poput cinka, proteina i aminokiselina.

Jaja

Jaja su namirnica bogata željezom, a obiluju antioksidansima i drugim vitaminima koji su prijeko potrebni vašem organizmu.

Morski plodovi

Morski plodovi su odličan izvor željeza. Liječnici preporučuju češću konzumaciju riba poput srdela, tune i lososa te školjkaša poput dagnji i kamenica.

Smanjuju simptome anemije kao što su hladnoća, vrtoglavica i umor.

Iznutrice

Mnogima neprivlačne životinjskr iznutrice bogat su izvor željeza, a tu se osobito ističe jetrica.

Osim željezom, iznutrice su vrlo bogate i drugim korisnim sastojcima poput vitamina A i B, selena i bakra.

Mahunarke

Mahunarke poput npr. leće, graha ili slanutka također vam mogu pomoći u podizanju razine željeza u krvi.

Također su bogate i vitaminima, mineralima i proteinima.

 

Ukoliko patite od anemije, prema The HealthSite trebali biste izbjegavati:

Hranu bogatu taninom

Iako su crni i zeleni čaj dobri za zdravlje, osobe koje pate od anemije trebaju ograničiti njihov unos jer sadrže tanin – spoj koji ometa apsorpciju željeza.

Iz istog razloga pripazite i na unos grožđa i kukuruza.

Hranu koja sadrži gluten

Gluten sprječava apsorpciju željeza, ali i folne kiseline koja je također potrebna za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Gluten se uglavnom nalazi u tjestenini i pšeničnim proizvodima.

Hranu koja sadrži kalcij

Osobama koje pate od anemije savjetuje se da izbjegavaju hranu bogatu kalcijem jer i kalcij ometa apsorpciju željeza u tijelu i time pogoršava stanje.

Hrana bogata kalcijem uključuje mlijeko i mliječne proizvode te orašaste plodove poput oraha i badema.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.