SKLADNA PREHRANA

Ako ste u dvadesetima, preporuka je da jedete puno sira: Evo što je s tridesetima, četrdesetima...

Autor

im

Apetit čovjeka mijenja se s godinama. To nije neobično, već je potpuno normalna pojava. Mnogi stručnjaci kažu da je s godinama dobro mijenjati i prehranu, odnosno uskladiti ono što se jede s određenom dobi u kojoj se nalazimo.

05.01.2024. u 11:53
Ispiši članak

U dvadesetima se zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u tim godinama preporučuju mliječni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez grižnje savjesti mogu uživati u siru. S druge strane, ono što bi dvadesetogodišnjaci trebali izbjegavati su kokteli, a općenito i alkohol, jer im može narušiti zdravlje kože, kose i noktiju. Nikako u toj dobi nisu preporučljive dijete, nego stvaranje zdravih navika i uravnotežene prehrane.

U tridesetima ljudi su skloni osjećati umor i nedostatak energije. Umjesto kave i drugih prividnih stimulansa, treba jesti sušeno voće. Točnije, najbolja je sušena marelica koja polako stvara energiju. Preporučuju se i jabuke te integralne žitarice. Dobro je uzimati i dodatke prehrani, ponajviše vitamine i minerale. Također, stručnjaci preporučuju izbjegavanje šećera i nezdravih masti, piše The Guardian.


FOTO: Unsplash

U kasnijim godinama imunitet slabi

U četrdesetima i pedesetima zna se javiti anemija pa stručnjaci preporučuju crveno meso, odnosno kvalitetne i ne previše pečene odreske koji će unijeti željezo u organizam. Za hormonalnu uravnoteženost dobro je jesti soju, a ako postoji želja za očuvanjem mlade kože treba unositi što više voća i povrća. Slatkiši se u toj dobi nikako ne preporučuju jer se kalorije brzo nakupljaju i puno ih je teže sagorjeti.

Potiče probavu, smanjuje apetit i pomaže gušterači: Hrana koju nitko ne voli, a trebali bismo je jesti

U šezdesetima, imunitet više nije toliko snažan, tako da je dobro povećati unos probiotika. Dehidracija se može spriječiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje nezaslađeni čaj. Prehrana bi trebala biti ispunjena voćem i povrćem, a korisno je izbjegavati mesne prerađevine poput kobasica ako se ne želi izložiti nekim zdravstvenim problemima.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.