REZULTATI STUDIJE

Mislite li prestati? Evo kako jedenje mesa utječe na klimu!

Autor

mn/h

Manja konzumacija mesa značajno utječe na smanjenje emisije stakleničkih plinova, objavio je World Wide Fund for Nature (WWF) u studiji u srijedu.

07.04.2021. u 16:56
Ispiši članak

Ta organizacija za zaštitu prirode analizirala je prosječnu konzumaciju mesa u Njemačkoj između 2015. i 2018. i ustanovila da, iako su za klimu najbolji vegani i vegetarijanci, jedenje manje mesa značajno smanjuje emisije štetnih plinova.

Istraživanje je usporedilo tzv. fleksitarijance koji prosječno konzumiraju 470 grama mesa tjedno s prosječnim Nijemcima koji tjedno pojedu 817 grama mesa. Zajedno s mliječnim proizvodima, na to otpada 70 posto emisija iz hrane.

Smanjenje konzumacije mesa za polovicu smanjuje ispuštanje stakleničkih plinova iz proizvodnje hrane za 27 posto ili 56 milijuna tona, ističe WWF.

Kada bi svi postali vegetarijanci ili vegani, to bi emisije smanjilo za pola, odnosno 98 do 102 milijuna tona, stoji u studiji.

Njemačka ukupno emitira 210 milijuna tona stakleničkih plinova iz proizvodnje hrane.

WWF je pozvao ljude da razmisle o prehrani, a vladu u Berlinu da razmotri uvođenje poreza na proizvode životinjskog porijekla.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.