evo o kome se radi

VISOKA GASTRONOMIJA Na susretu svjetskih šefova kuhinje i Hrvatska imala svog predstavnika

Autor

Direktno.hr

Na svjetskom skupu majstora kuhinje Chefs World Summitu u Monaku među 1.500 chefova i ugostitelja iz 34 zemlje sudjelovao je kao jedini iz Hrvatske i chef Melkior Bašić, koji je na panelu "Divlja berba u okolnom području" okupljenima govorio o autohtonom bilju i važnosti lokalnih namirnica.

28.11.2017. u 13:00
Ispiši članak

O tome su u utorak izvijestili iz Jadranka hotela, s obzirom da je Bašić glavni chef a la carte restorana Alfred Keller u njihovom hotelu Alhambra, a u Monako je išao u organizaciji Gault&Millau.

Skup svjetskih chefova u Monaku u svijetu kulinarstva i gastronomije poznat je i kao svjetski 'rendez-vous' visoke gastronomije, koji se održavao u impozantnom prostoru Grimaldi Foruma, a osim chefova i ugostitelja okupio je i više od sto kulinarskih zvijezda te 150 ekskluzivnih brendova.

Tako se hrvatski chef Bašić našao uz neke od vodećih svjetskih chefova, iz Francuske Regisa Marcona i Édouarda Loubeta, nositelje čak pet Gault&Millau kapica i tri, odnosno dvije Michelinove zvjezdice, te uz Španjolca Joana Rocu, koji se može pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice.

"Početak je to aktivnosti promocije hrvatske gastronomije i chefova u organizaciji Gault&Millau Croati, te je ovo prvi put da jedan hrvatski chef sudjeluje kao panelist na ovoj kulinarskoj manifestaciji koja svake godine okuplja najbolje svjetske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim prestižnim međunarodnim nagradama", ističu iz Jadranke.

Prenose i riječi Bašića koji o svojoj filozofiji kuhinje kaže da se temelji na lokalnim namirnicama te da ih začinima minimalno tretira kako bi u konačnici gostima osigurali maksimum okusa.

"Jasno definiran pristup hrani i prepoznavanje preferencija gostiju, uz neizostavnu kreativnost prilikom pripreme jela, garancija su uspješnoga rada", poručio je Bašić, koji je radno iskustvo stjecao u čak 96 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu, a specijalnost su mu različite tehnike u pripremi i obradi ribe, janjetine i divljači s otoka Cresa.

Chefs World Summit 2017 u Monaku se održava od 26. do danas, 28. studenoga pod visokim pokroviteljstvom monegaškog princa Alberta II.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.