PRAKTIČNO RJEŠENJE

Ručak za dva dana gotov u tren oka: Priprema se u jednoj posudi, uspijeva baš svima

Autor

D.D.

Tijekom ljetnih vrućina, kada kuhanje postaje zadnje na listi želja, jednostavni i hranjivi recepti dolaze kao pravo osvježenje. Donosimo vam ideju za obrok koji se priprema u jednoj vatrostalnoj posudi, bez nereda i komplikacija, a hranjiv je i ukusan te dovoljan za dva dana.

25.07.2025. u 13:08
Ispiši članak

Da se kod kuće isplati kuhati i nositi ručak na posao, oduvijek je bilo jasno kao dan. No, ova praksa je posebno postala isplativa nakon uvođenja eura u hrvatski platni sustav, kada su cijene podivljale te su mnoge namirnice višestruko poskupjele.

Za pripremu ovog jela trebat će vam:
6 pilećih bataka bez kosti
kukuruz
grašak
krumpir
mrkva
paprika
crveni luk i poriluk
češnjak u prahu
ulje, začini po izboru
riža
ribani sir (npr. gauda, trapist ili kačkavalj)

Ovaj recept fleksibilan je – slobodno dodajte ili izostavite povrće prema vlastitim preferencijama ili sezoni. Batke posolite i složite u dublju vatrostalnu posudu. Preko mesa ravnomjerno rasporedite narezano povrće i prethodno opranu rižu.

Foto: Direktno/AI

Dodajte tekućinu

Sve zajedno prelijte pilećim temeljcem (ili vodom s razmućenim suhim začinom) i dodajte malo ulja. Pecite 30 minuta u pećnici na 200 °C. Zatim izvadite meso na površinu da se kožica zapeče i vratite u pećnicu na dodatnih 15 minuta na 220 °C. Na kraju pospite ribanim sirom i vratite u pećnicu još 5 minuta dok se sir ne otopi.

Ako nemate pileći temeljac, poslužit će i topla voda s domaćim začinima ili kockom za juhu. Tijekom pečenja povremeno provjerite treba li dodati još tekućine – riža upija više nego što mislite.

Ovo jelo idealno je za zaposlene ljude, obitelji s djecom i sve koji žele pojesti nešto domaće, ukusno i bez stajanja uz štednjak. Priprema traje manje od sat vremena, a ostatak dana možete provesti bez brige – ručak (ili večera) za sutra već je spreman.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.