turski slastičari

Napravili baklavu tešku 518 kilograma i upisali se u Guinnessovu knjigu rekorda

Autor

mn/h

 Grupa poznatih turskih slastičara u četvrtak je u sklopu "Gastronomskog summita" u Ankari posjetiteljima predstavila divovsku baklavu tešku više od pola tone.

23.03.2018. u 13:15
Ispiši članak

Mehmet Kanbur, koji je vodio grupu od 14 poznatih šefova, ujedno i predsjednik turskoga slastičarkog lanca dućana "Mado" kazao je da baklava teži 518 kg, što je više nego dvostruko od prethodno postignutog rekorda.

Njihov podvig potvrdio je dužnosnik Guinnessovih svjetskih rekorda koji je putem video veze nadzirao proces nastanka divovske baklave, koji je trajao punih šest  mjeseci, prenijela je agencija Anadolija.  

Baklava, slastica oko čijeg se porijekla spore Turci i Grci, priprema se sa smjesom od pistacija ili oraha, kojom se nadijeva četrdesetak tankih kora te se prelijeva gustim šećernim sirupom. 

"Riječ je, naravno o turskom kolaču, dakle o turskoj baklavi", istaknuo je Kanbur.

"Znate da se Turci rađaju uz slatko i umiru uz slatko... To i poručujemo cijelome svijetu: jedite slatko, govorite slatko. Ovaj naš rekord slatka je poruka svijetu. Ne svađajmo se, radije si slatko tepajmo", poručio je turski slastičar. 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.