STUDIJA

Ljubav prema čaju ili kavi određena je genetikom

Autor

mn/h

Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Ukus je djelomično određen "genetikom", kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature. 

16.11.2018. u 13:20
Ispiši članak

"Studija je koristila vrlo velik uzorak" a cilj joj je bio pokazati da "percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave", kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije. 

U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju. 

"Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće", objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang. 

Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta.

"Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani", objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.

Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, "nije primjenjiva na druge zemlje i kulture", kažu autori. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.