ČIJI JE TO RECEPT?
Je li janjetina na ražnju hrvatski ili turski specijalitet? Odgovor dao arheolog
U epizodi zabavno-poučne serije "Znamo li što jedemo?" na HRT-u Robert Knjaz posvetio se janjetnini.
U razgovoru sa svojim sugovornicima doznao je je li janjetina s ražnja hrvatska ili turska umotvorina te kako savršeno pripremiti tu omiljenu deliciju koja prati gotovo svaku narodnu svečanost i pečati poslovne dogovore.
Profesorica na Veleučilištu "Marko Marulić" u Kninu, dr.sc. Marina Krvavica, odgovarajući na pitanje je li janjetina na ražnju nastala u Hrvatskoj ili Turskoj, prisjetila se arheologa Zdenka Brusića. "On je, inače, volio janjetinu, pa se u društvu u kojem je bio raspravljalo o tomu čiji je janje s ražnja recept - jesu li nam to Turci donijeli ili je to naš izvorni recept", rekla je.
'To je šaljivo, ali moguće'
"On je to istraživao - po Dalmaciji ima puno mjesta gdje su živjeli prastanovnici. Otkrio je da je više od 45 posto kostiju u tim gradinama bilo u stvari janjeće. On tvrdi da su ljudi koji su tada ovdje živjeli nisu imali ni viljuške ni noževe, pa je najjednostavnije bilo da cijelo janje stave na ražanj i da ga ispeku, objašnjava Krvavica.
Tako je arheolog Bursić ustvrdio da je janje na ražnju najstariji hrvatski gastronomski brend i zaključio da nema govora o tomu da je to stiglo iz Turske. Možda su janjetinu na ražnju Turci preuzeli od nas... To je malo šaljivo, ali vrlo lako moguće, dodala je Marina Karvavica.
Po recepturu za savršenu janjetinu s ražnja Robert Knjaz zaputio se do vlasnika obrta za pečenje mesa Marka Peraka jer pravi janjoljupci dobro znaju da se janje može dati ispeći profesionalcima. Marko je otkrio i kako se priprema savršena janjetina s ražnja.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.