U PETAK U 13 SATI

STARI GUŠTI, NOVA KUŽINA David Skoko, prvi Hrvat koji je dobio show na 24Kitchenu

Autor

mn

"Stari gušti, nova kužina", naziv je kulinarskog showa hrvatskog kuhara Davida Skoke čija će se prva, od ukupno 20 epizoda, prikazati u petak u 13 sati na 24Kitchenu. 
 

15.11.2018. u 15:56
Ispiši članak

Kako se navodi u najavi emisije "Stari gušti, nova kužina", Skoko će gledatelje upoznavati s laganim receptima "koji su kombinacija hrvatske tradicionalne kuhinje i utjecaja susjedne Italije. U svakoj epizodi (petkom u 13 sati) pripremat će tri slijeda, a predstavit će  i namirnice koje se tradicionalno mogu pronaći u sunčanoj Istri i s kojima se osjeća povezano još od najranijeg djetinjstva".  

Za neupućene, napišimo da je riječ o velikom uspjehu kako za samog Skoku, tako i za hrvatsku gastronomiju i turizam općenito jer riječ je gledanom Foxovom kanalu koji se specijalizirao za gastronomiju na kojem se prikazuju emisije kulinarskih zvijezda poput Jamieja Olivera, Gordona Ramseyja, pokojnog Anthonyja Bourdaina i mnogih drugih svjetskih faca.

Tko je David Skoko i čime je zaslužio emisiju u kojoj će predstavljati Hrvatsku i njezinu tradicionalnu kuhinju?

Davida Skoku, kao i Batelinu u kojoj uz njega kuha njegova majka, u kojoj spremaju riblje specijalitete od ulova njegovog oca struka i mediji svrstavaju među najbolje hrvatske restorane.

U kuharstvo je ušao spontano, ali je to bilo gotovo neizbježno, rekao je svojedobno za Večernji list, objasnivši da su njegova baka i majka vrsne kuharice.

"Majka se trudila da mojim dvjema sestrama i meni hrana nikad ne bude dosadna pa smo kroz to stvorili zdrav odnos prema kreativnoj kuhinji. Kada smo otvorili restoran u kojem je majka kuharica, a otac je najviše podupro leđa da uspije, ja sam počeo gurati neke svoje kreativne ideje, a oni su mi pomagali savjetima. Kad shvatiš da radiš drugačije od ostalih, ali da to funkcionira, znaš da ne radiš ništa pogrešno. Nisam završio kuharsku školu, ali kasnije sam se educirao. Desetak sam godina zapostavio sve, izlaske, prijatelje, zabave i posvetio se samo obitelji i kuhanju", objasnio je Skoko kako je ušao u svijet gastronomije.

Iako se kuhanjem u obiteljskoj konobi  'Batelina' koja se nalazi u Banjolama pokraj Pule bavi veći dio života, široj javnosti David Skoko postao je poznat zahvaljujući kulinarskom showu "Jezikova juha", koji se prikazivao na RTL televiziji, a u kojem je naslijedio Francuza Stephana Macchija. 

Nakon toga, kako to već biva postao je medijski zvijezda,  pojavljivao u različitim emisijama na HTV-u i dao stotine intervjua za različite medije, no vjerojatno najveći trenutak njegove karijere dogodio se 2011. kada je veliki Anthony Bourdain duž naše obale snimao svoj show 'Bez rezervacije'.

Posjetio je tada  i 'Batelinu u kojoj mu je "Ribarev sin", kako se David Skoko predstavlja na društvenim mrežama nekoliko specijaliteta po kojima je poznat, a koje Bourdain nikad dotad nije kušao, poput ribljih iznutrica i moussea od morskog psa.

Uzimajući sve navedeno u obzir, kulinarski show "Stari gušti, nova kužina" logičan je nastavak svega onog što je David Skoko dosad napravio u karijeri. 

Nogometnim rječnikom rečeno, kulinarski "Luka Modrić" dobio je priliku zaigrati s velikim igračima i svijetu predstaviti hrvatsku tradiciju na moderan način.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rest in peace

Objavu dijeli Skoko David (@ribarevsin) Lip 8, 2018 u 5:54 PDT

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.