NOVA OŠTEĆENJA

Župna crkva u Vugrovcu pretrpjela velike štete i nakon potresa u prosincu

Autor

ig/h

Župna crkva sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu, kao i župni dvor i crkva sv. Mihalja (Mihaela), koje su kulturna su dobra zbog svoje povijesne i arhitektonske vrijednosti, pretrpjele su velike štete u oba potresa.

22.01.2021. u 16:09
Ispiši članak

Iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije izvijestili su da je župna crkva, sagrađena do 1779., pretrpjela brojna oštećenja zidova, krova i tornja.

Na zidovima ima niz pukotina, na više mjesta i u punoj visini, a nakon potresa krajem prosinca 2020. pukotine su proširene, a pojavile su se i nove u interijeru i na svim pročeljima.

Zidana konstrukcija crkve jako je oštećena, zidovi su se odvojili od svoda, nastale su pukotine u tjemenu lukova i oko prozora te na svodovima u lađi i svetištu. Na zvoniku ima više vertikalnih i kosih pukotina, posebno oko otvora etaže sa zvonima na sve četiri strane. 

Zidovi sakristija napukli su s vanjske strane, a i unutra svod i zidovi u prizemlju imaju veće pukotine.

Prema prvoj procjeni statičara crkva je dobila crvenu oznaku – neuporabljivo, pa u slučaju novog jačeg potresa postoji mogućnost urušavanja dijelova zidanih konstrukcija, stoji u priopćenju.

Iz Tiskovnog ureda izvijestili su da je potres i na župnom dvoru, izgrađenom 1801., također uzrokovao veliku štetu i da nije siguran za boravak.

Srušio se jedan dimnjak te dio krova, dok je i drugi dimnjak srušen zbog pukotina. Urušavanje dimnjaka uzrokovalo je oštećenje krovne konstrukcije. Na obje etaže, na svim zidovima i stropovima i svodovima u prizemlju vidljive su pukotine kao i oko otvora vrata i prozora, stoji u priopćenju.

Također, mnogo povijesnog inventara i umjetnina na katu je oštećeno zbog pada žbuke sa stropova na trstici. 

U priopćenju se navodi kako je u tijeku obnova krova, pročelja, krova i interijera župnoga dvora te priprema obnove župne crkve, a projekte su izradili i vode stručni nadzor arhitekti konzervatori Mladen Perušić i Maša Foretić Doležal.

Dozvole je izdao Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode koji vodi i konzervatorski nadzor.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.