svetac pomiritelj

Znate li gdje počiva tijelo sv. Leopolda kada nije u Hrvatskoj?

Autor

Direktno.hr

Nakon što je tijelo sv. Leopolda Mandića po drugi puta u nešto više od godinu dana doneseno u Hrvatsku (Zadar, Duborvnik, Split i Rijeka) i po prvi puta u njegovu rodnu Crnu Goru (Herceg Novi), mnogi se pitaju gdje se ono inače nalazi.

26.09.2017. u 07:10
Ispiši članak

Leopold Mandić hrvatski je svetac neobičnog životnog puta. Bio je dvanaesto dijete u obitelji dalmatinskog podrijetla Mandić. Još u djetinjoj dobi sanjao je o nadilaženju katoličko-pravoslavnih razlika.

Visok samo 135 centimetara, u dobi od 16 godina polazi u sjemenište u Udine. Na dan 20. rujna 1890., kardinal Domenico Agostini ga je zaredio za svećenika. Nakon kratkog boravka u Zadru, Kopru i na Rijeci, po volji svojih poglavara bio je konačno određen za Padovu.

Početkom Prvog svjetskom rata nije htio primiti talijansko državljanstvo pa je kao stranac iz neprijateljske države bio interniran zbog političkih razloga u južnu Italiju: od rujna 1917. godine kod Kapucina u Tori (Caserta), zatim u Noli (Napulj) i Arienzu (Caserta). Obrazložio je to riječima: “Krv nije voda!”. 

Prije smrti otac Leopold je prorekao da će kapucinski samostan u Padovi biti razrušen od bombi. Ipak,  te je strašne ratne katastrofe pošteđena ostala baš - njegova ispovjedaonica!

Poznat kao svetac pomiritelj, Leopolda Mandića uvijek su krasile skromnost i dobrohotnost. Kao omiljeni ispovjednik, satima je znao primati grešnike u svojoj glasovitoj ispovjedaonici.

Bio je pokopan na gradskom groblju u Padovi, odakle je, 1963. godine, njegovo tijelo preneseno u kapucinsku samostansku crkvu sv. Križa. Njegov pogreb bio je jedan od najvećih u Padovi.

Tijelo mu je s padovanskog gradskog groblja 1963. godine preneseno u kapucinsku samostansku crkvu sv. Križa.

Ivan Pavao II. svetim 16. listopada 1983.Spomendan mu je 12. svibnja. Brojni hodočasnici, koji sa svih strana dolaze na njegov grob, dotiču se s poštovanjem i njegove drage ispovjedaonice u kojoj je zaslužio nebo, u kojoj je vršio svoje ekumensko poslanje.

Pos­mrtni ostaci Sv. Leopolda Mandića i Sv. Pija iz Pietrelcine bili su izloženi jav­nom što­va­nju u bazilici Svetog Petra u Rimu od 3. do 11. veljače 2016.

Ova dva sveca izabrani su kao zaštitnici izvan­redne Svete godine Milosrđa, te je nji­hovo cje­lo­vito živ­lje­nje krš­ćan­ske vjere, svje­do­če­nje Božjeg milo­srđa i ljubavi, kao i neumorno slu­že­nje braći po sakra­mentu pomi­re­nja stav­ljeno kao pri­mjer i nadah­nuće vjer­ni­cima cje­lo­kupne Crkve.

Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića u povodu Godine milosrđa organizirala je šestodnevno štovanje neraspadnutoga tijela drugoga proglašenog hrvatskog sveca i zaštitnika Godine milosrđa sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu, a ove je godine bilo izloženo u Zadru, Dubrovniku, Herceg Novom, Splitu i Rijeci.

Proteklog je tjedna tijelo sv. Leopolda vraćeno u Padovu, a u Hrvatskoj ga je ukupno ga je pohodilo više stotina tisuća ljudi.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.