POVODOM 150. OBLJETNICE ROĐENJA

Zemni ostaci don Filipa Lukasa iz Rima preneseni u Kaštel Stari i pokopani

Autor

mn/h

U sklopu 150. obljetnice rođenja don Filipa Lukasa upriličen je prijenos njegovih zemnih ostataka iz Rima u rodni mu Kaštel Stari, gdje je u srijedu na Groblju sv. Nikole obred ukopa predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, priopćeno je iz te nadbiskupije.

15.09.2021. u 15:26
Ispiši članak

"Don Filip Lukas odlikovao se čovjekoljubljem, domoljubljem, etičnošću i demokratičnošću. Volio bih da ove kvalitete odišu u ljudima današnjega doba“, rekao je nadbiskup Barišić.

Dodao je kako su na blagdan Uzvišenja sv. Križa iz Rima stigli njegovi zemni ostatci, a danas na blagdan Blažene Djevice Marije Žalosne polažu se u njegova Kaštela uvažavajući njegovu želju izraženu u testamentu.

"On se na svoj način već vratio u domovinu kad je Osnovna škola u Kaštel Starom dobila ime po njemu. Hrvatsku je ljubio i u zgodno i u nezgodno vrijeme. Vjerujemo da će ga Gospodin nagraditi za sve ono dobro koje je činio kao čovjek i kao domoljub“, rekao je nadbiskup Barišić.

Iz Splitsko-makarske nadbiskupije podsjećaju kako je don Filipu izrečena smrtna presuda Okružnoga narodnog suda za grad Zagreb 21. studenoga 1945., a Županijski sud u Zagrebu poništio je presudu 18. srpnja 2017. Don Filip je emigrirao u Austriju, a od 1949. do smrti živio je u Zavodu sv. Jeronima, u čijoj je grobnici i pokopan. Autor je mnogih znanstvenih i stručnih radova.

Obilježavanje 150. obljetnice rođenja don Filipa Lukasa zamišljeno je kroz nekoliko projekata, među kojima je postavljanje spomen poprsja i predstavljanje Zbornika njemu u čast. U te su projekte uključeni Splitsko-makarska nadbiskupija, Grad Kaštela, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, Hrvatski studij Sveučilišta u Zagrebu, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Matica hrvatska i Osnovna škola prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom.

Kako se navodi u priopćenju, don Filip u svojoj oporuci, među ostalim, piše: „Ako bi umro izvan domovine Hrvatske u koju ubrajam i Dalmaciju gdje je prva sredovječna Hrvatska osnovana, moja je želja da se moj tjelesni prah prenese pa da ondje počiva, gdje sam ga i primio.“

Don Filip Lukas, profesor, zemljopisac i povjesničar rodio se 1871. u Kaštel Starom, a umro je 1958. u Rimu. Bio je svećenik tadašnje Splitsko-makarske biskupije i Zadarske nadbiskupije. Završio je gimnaziju u Splitu i bogosloviju u Zadru, a studij zemljopisa i povijesti u Grazu i Beču. Kao profesor radio je u Gimnaziji na Sušaku i na Visokoj tehničkoj školi u Zagrebu te kao profesor i dekan na Visokoj komercijalnoj školu u Zagrebu (danas Ekonomski fakultet). Bio je ravnatelj Trgovačke akademije u Rijeci te predsjednik Matice hrvatske od 1928. do 1945. godine.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.