MISA U KATEDRALI

U Zagrebačkoj nadbiskupiji proslavljen Papin dan

Autor

mn/ika

U povodu Papina dana, na šestu obljetnicu izbora pape Franje, u srijedu 13. ožujka, u zagrebačkoj prvostolnici euharistijsko slavlje predvodio je duhovnik Križarske organizacije rektor katedrale preč. Josip Kuhtić.
 

14.03.2019. u 10:45
Ispiši članak

U koncelebraciji bili su tajnik Apostolske nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak i provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić. Uz druge vjernike, na misi su se okupili i članovi Križarske organizacije koja gaji tradiciju slavljenja Papina dana koju je inicirao bl. Ivan Merz.

Uvodeći u slavlje, preč. Kuhtić podsjetio je kako je odmah nakon izbora papa Franjo zamolio da Crkva moli za njega.

"U svakome euharistijskome slavlju molimo za njega, ne samo na Papin dan. Večeras smo se posebnim osjećajem okupili u zagrebačkoj prvostolnici kao vjernici i narod koji je oduvijek čuvao snažnu vezu sa Svetim Ocem, svjesni da je u njegovoj službi vidljivost Krista na zemlji prisutna“.

U homiliji preč. Kuhtić naglasio je kako svaki papa u svome služenju Gospodinu i Crkvi ostavlja prepoznatljive naglaske, pečat osobnosti zbog kojih ga je u određenom dijelu povijesti Duh Sveti izabrao da bi učvrstio svoju braću i sestre u vjeri, nadi i ljubavi.

"Sadašnjeg papu mogli bismo nazvati ‘čovjekom čežnje za milosrđem’. U njegovim riječima često se nalaze izričaji i želje ‘o kako bih volio’, među tim željama je svakako i Crkva milosrđa, duh milosrđa. U njemu vidi ne samo Crkvu, nego i život svijeta, društva i svakoga čovjeka. Milosrdna ljubav je govor u koji rado smješta svoj život i radosno ga koristi i nudi u svakome susretu“, rekao je propovjednik, te posjetio kako i radost i milosrđe prožimaju težnje i dokumente ovoga pontifikata, ali se isti titraj osjeti u svakom njegovom obraćanju, u poduzetim inicijativama, kao i koracima koji slute i koji se usmjeravaju prema novim obzorima dohvatljivim samo srcima koja su prožeta milosrđem i ljubavlju. Iz Papine čežnje za milosrđem rođena je i Godina milosrđa, kojom je darovana ponajprije Crkva.

Svečana akademija u dvorani Vijenac

Nakon euharistijskog slavlja u katedrali, u dvorani VijenacNadbiskupijskoga pastoralnog instituta održana je svečana akademija.

Uz članove Križarske organizacije, akademiji su nazočili i tajnik Apostolske nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa preč. Marko Kovač, ravnatelj Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta dr. Josip Šimunović, duhovnik Križarske organizacije i rektor katedrale preč. Josip Kuhtić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove dr. o. Dalibor Renić i voditeljica Ureda HBK za mlade Ivana Čogelja.

Riječ dobrodošlice uputio je predsjednik Križarske organizacije Darijo Burjan, te zahvalio svima koji su se ugradili u ovu proslavu. Naglasio je kako je cilj ovogodišnje, kao i proslave Papina dana uopće, omogućiti da svi čuju Papu, što je davne 1925. godine poželio bl. Ivan Merz. "On je prevodio papine spise i govore, prenosio narodu bilo putem javnih nastupa ili članaka u časopisima. Želja nam je ne toliko govoriti o Papi, već osluškivati njegove poruke i smjernice, jer Papa je naš svjetionik, naš putokaz.“ Burjan je podsjetio i na inicijativu koja je zaživjela "Proslava Papina dana u školi“, a u ovoj prigodi je prikazan video zapis o prošlogodišnjoj proslavi Papina dana u osnovnoj školi Lotrščak.

Tijekom akademije održana su i dva izlaganja. Dr. o. Dalibor Renić uvodeći u temu „Razlučivanje duhova u nauku pape Franje“ pojasnio je kako se razlučivanje tiče čitanja vlastitog života pod vidikom misije. "A kad cijela zajednica vjernika čita vlastiti život, poslanje zajednice u Božjem svjetlu ona postaje Crkva koja razlučuje“.

Naglasio je kako je papa Franjo više puta izrazio želju da želi „Crkvu koja razlučuje“. Stoga, njegovi važni dokumenti često spominju riječ razlučivanje. Tako u Evangelii Gaudium riječ nalazimo 20 puta, u Amoris Laetitia 46, u Gaudete et exsultate 24, a u nacrtu Završnog dokumenta prošlogodišnje biskupske sinode "Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“ ta riječ se spominje 60 puta, pa i u samom naslovu.

Pojašnjavajući sam smisao riječi, naglasio je kako i sam Papa ponekad govori o moralnom razlučivanju, nekad o pastoralnom, a nekad o evanđeoskom ili duhovnom, te je svaki od tih pojmova pojasnio u vidu Papina učenja.

Pojam razlučivanje kod pape Franje u potpunosti se oslanja na nauk sv. Ignacija Lojolskoga i njegovih duhovnih vježbi. To nije iznenađenje, Jorge Bergoglio je isusovac koji je dobar dio svoga života vodio, poučavao duhovne vježbe, rekao je Renić, te podsjetio kako je u jednom intervju u prvoj godini pontifikata na pitanje "koji element ignacijanske duhovnosti vam pomaže da živite svoju službu“, Papa odgovorio jednom riječju – razlučivanje“. Ukazao je i na riječi samog Ignacija kako su „duhovi različiti poticaji koji se izazivaju u duši: dobri da ih prigrlimo, zli da ih odbacimo“. Isto shvaćanje ima i papa Franjo koji je jednom u Domu Sv. Marte rekao „kad govorimo o razlučivanju duhova nije riječ o sablastima, nego o ispitivanju što se događa u vlastitom srcu, koji su korijeni onoga što osjećam, razabirem odakle to dolazi“. A to je i nauk sv. Ignacija.

Ivana Čogelja govorila je o temi "Utjecaj pape Franje na mlade“. U osvrtu na govor Pape mladima, istaknula je kako se najviše toga moglo čuti na Svjetskim susretima mladih, audijencijama, a posljednju godinu vezano uz Sinodu.

Prisjetila se Svjetskog susreta mladih u Rio de Janeiru 2013. te naglasila kako je bila oduševljena načinom na koji je Papa komunicirao s mladima.

"Njegova neposrednost u govoru, i njegovo točno dijagnosticiranje problema i hrabrost da ih iznese javno, bez obzira na to što će neki biti pomalo zbunjeni, a posebno pogođeni, unijeli su novi duh u Katoličku Crkvu, drugačiju percepciju papinske službe. Od kada je sjeo na Petrovu stolicu ne prestaje iznenađivati svijet. Njegova neposrednost osvaja: nema formalnih gesta i susreta, nema kurtoaznih riječi: jednostavan i neposredan u razgovoru otklonio je barijeru i zid iza kojeg smo se ranije možda često skrivali.

Mladost ne podnosi formalizam, i to je bez sumnje razlog zašto su nastupi pape Franje mladima privlačni. U mladima ne prestaje izazivati osjećaje koji im ne daju mira: mladi moraju reagirati. U neposrednom govoru i susretu s mladima Papa gotovo da provocira: traži odgovore, reakciju, djelovanje. Ne dopušta mladima da zaspe ili da budu zadovoljni u osrednjosti, već želi da se svaki mladić i svaka djevojka diči imenom Spasitelja Isusa Krista i da prođe ovom zemljom ne kao neka kopija ili broj u statistici rođenih, nego kao neponovljiva osoba koja zauzeto čini dobro, svijetli svjetlom evanđelja, te gori željom za promjenom na bolje“.

Podsjetila je kako Papa stalno mlade potiče da se ne boje, te ukazuje na važnost razlučivanja kako ne bi tratili vrijeme i snage bivajući zahvaćeni ispraznim i bezličnim duhovima.

I ove godine upućena je čestitka papi Franji u povodu obljetnice njegova pontifikata koja je predana mons. Blachowiaku. On je uime Apostolske nuncijature zahvalio svima na nazočnosti, te izrazio radost zbog velikog broja mladih. U glazbenom dijelu sudjelovao je zbor „Davidias“ iz župe Duha Svetoga na Jarunu. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.