PUTEM ČOVJEKOLJUBLJA

Vjerujete li u Duhove?

Autor

dmš

Ako idete u kino, ili gledate malo češće filmove u ozračju vašega doma, onda znate kako neki filmovi prikazuju određene nepovezane akcije, ili osobe. I tek na kraju ili pri samom kraju shvatimo njihovu povezanost, tada se poslože kockice i daju smisao cijelome filmu.  To su oni filmovi koji nam pružaju onaj ''aha'' doživljaj na kraju. Doista su neki filmovi genijalni – od režije, pa do genijalnih glumaca.

28.05.2020. u 16:20
Ispiši članak

Danas se sve manje ide u kino, mnogi radije ostaju u svojim domovima i gledaju na različite načine čak i najnovije filmove koji tek igraju u kinima. Problem nije u lošijoj kvaliteti, nego čovjek dolazi u napast da film kojega odmah ne razumije, nakon pola sata, prekine gledati. Onda više nema onih ''aha'' doživljaja, jer potrošači takvih filmova više ne gledaju od početka do kraja, nego do prvog zapleta, a onda se isključe.

Slično je i s jednim blagdanom u katoličkoj crkvi, blagdanom Duhova. Taj blagdan mogao bi progovoriti o našim strahovima od budućnosti, našoj umornosti, rezignaciji? Ne radi se o jeftinom optimizmu. Uskrsli Krist koji susreće svoje učenike nosi na sebi tragove (rane) okrutnoga mučenja. Ne obećava učenicima da će ih poštedjeti razočaranja i neuspjeha. Ali, obećava da će uvijek s njima biti.

Patnja nije prešućena. On obećava svoju blizinu, svoju pomoć, svoga Duha Tješitelja. To je optimizam uskrsle vjere, naučeni optimizam, optimizam širom otvorenih očiju. On ih šalje u svijet pun problema i proturječnosti. Oni se pouzdaju u Isusov Duh! Vjerujemo li da Duh Sveti i danas djeluje i pokreće ljude na dobro?

Slaviti Duhove znači čuti poziv na povjerenje! Biti uvjeren da naš svijet nije predan na milost i nemilost kojekakvih slijepih sila, već je to uvijek Božji svijet u kojemu djeluje Duh Sveti. Slaviti Duhove znači imati povjerenje da se isplati živjeti, boriti, djelovati u ovom svijetu. Slaviti Duhove znači vjerovati da se ipak nešto može učiniti, upaliti svjetiljku, a ne proklinjati tamu.

Poruka Duhova ne može se svesti ''na počivanje u Duhu'', na sterilne ''emocionalne izljeve'' tipa: ''Isuse, volim te!''.

Poruka Duhova odlučan je poziv na djelovanje! Djelujemo li nošeni Isusovim Duhom? Kako će svijet sutra izgledati, to se danas odlučuje. Kakav ćemo svijet ostaviti budućim naraštajima? Zauzimamo li se za socijalnu pravednost? Zaustavljamo li se pred prizorima tuđeg stradanja?

Kao kršćani nemamo čarobni štapić koji će riješiti sve probleme. Ali, smijemo imati povjerenje da Duh Božji djeluje na zemlji, u ljudima, u svima nama. Ta vjera uključuje i spremnost da prihvatimo poticaje Duha Božjega! Nema razloga za rezignaciju, obeshrabrenost, ali također nema mjesta ni samozadovoljnoj komotnosti i pasivnosti koja sve ostavlja po starom.

Duhovi su rođendan Crkve. No, naša Crkva nije neka atraktivna, mlada žena, nego stara dama. Na njezinu licu prepoznaju se tragovi duge povijesti. Preživjela je mnoge teške povijesne epizode…

Bilo bi lijepo kada bi se i nama dogodilo kao i prvoj zajednici u Crkvi: oduševljenje, pokretljivost, odlučnost, odvažnost. Himni Duhu Svetom pozivaju na životnost, a ne na uspavanost. Mi smo ti koji držimo Isusovu poruku budnom. Svaki dan imamo priliku unijeti pozitivna iskustva, ''silu odozgor'' u naš život, u naše kršćanske zajednice.

Dopustimo da nas Duh Sveti pokrene i povede Putem čovjekoljublja. Zanimljiv je ovaj povijesni film koji uključuje mnoge glumce od Adama i Eve, Noe sve do apostola Petra  i Pavla. Ne zanemarimo ni glavnog režisera - Boga. I konačno, smisao svega: on nas želi pomiriti sa sobom. I nije se radilo ni o čemu drugome u čitavoj ljudskoj povijesti, nego o ljubavi između Boga i čovjeka. I znajte da film koji ima Boga za režisera uvijek ima sretan kraj.

Iz Evanđelja po Ivanu

Uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: ''Mir vama!''.

To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok.

I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina.

Isus im stoga ponovno reče: ''Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas''.

To rekavši, dahne u njih i kaže im: ''Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im''.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.