ŠOK! NITKO NIJE MOGAO SLUTITI

VELIKA TUGA U 43. godini preminuo bogoslov Zagrebačke nadbiskupije

Autor

mn/ika

Josip Fruk, bogoslov Zagrebačke nadbiskupije i magistar teologije preminuo je u srijedu. Pogrebne obrede i misu zadušnicu u petak od  16 sati na župnome groblju u Bedenici predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

02.07.2020. u 20:57
Ispiši članak

Od čega je umro nije poznato, no kako navodi Zagrebačka nadbiskupija smrt je došla iznenada.

"Prvi dan mjeseca srpnja 2020. bio je za većinu od nas, kao i za bogoslova Josipa Fruka, uobičajen ljetni dan. Toga je dana Josip svratio u Bogosloviju i donio 'plod rada svojih ruku' – uvezani diplomski rad. Učinio je to skromno i bez samodopadnosti, pa čak ni ponosa. Susreo se s odgojiteljima, bogoslovima i sve nas pozvao na malu proslavu uspješno okončanoga filozofsko-teološkoga studija na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Nitko nije ni mogao slutiti da će za desetak sati Otac nebeski našega dragog subrata Josipa, kao dozrelo žito, ubrati s njive ovoga svijeta i prenijeti u blaženu vječnost"

Josip Fruk rođen je 11. svibnja 1977. godine u Zagrebu, u obitelji Stjepana i Ruže r. Kovač. Bio je ministrant i kao dječak i kao odrasli.

Osnovnu školu polazio je u Bedenici, a potom se upisao u trogodišnju Trgovačku školu u Konjščini dok je četvrti stupanj srednjoškolskoga obrazovanja polazio u Trećoj ekonomskoj školi u Zagrebu gdje je 1996. položio ispit zrelosti.

Tijekom pohađanja četvrtoga razreda Ekonomske škole u Zagrebu, radio je u trgovini „Diona“ u Velikoj Gorici, a od 1997. radio je u Sv. Ivanu Zelini u tvrtki "Trudbenik d.o.o.“ .

Tijekom 1997. godine izvršio je i vojnu obvezu. Osim posla, osobito je volio igrati nogomet, a nastupao je za lokalni nogometni klub. Od 2002., pa sve do ljeta 2015. godine, radio je u trgovačkom lancu "Merkur Hrvatska d.o.o.“ .

O svećeničkom zvanju intenzivnije je počeo razmišljati, raspitivati se i promatrati način života pojedinih svećenika na osobiti način od 2012. godine.

U više je navrata sudjelovao na susretima mladih koje je predvodio vlč. Domagoj Matošević koji ga je riječju i primjerom hrabrio na putu svećeničkoga zvanja.

U 37. godini života, bio je ujesen 2015. godine primljen u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište kao bogoslov Zagrebačke nadbiskupije i započeo je filozofsko-teološki studij na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Među kandidate Zagrebačke nadbiskupije za sveti red đakonata i prezbiterata primio ga je 10. ožujka 2018. godine zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, u službu lektora postavio ga je 8. prosinca 2017. godine sisački biskup Vlado Košić, a u službu akolite 1. prosinca 2018. godine požeški biskup Antun Škvorčević, piše ika.

U tijeku petogodišnje bogoslovske formacije  Fruk je u svakom je trenutku potpuno i predano živio za svećeničko zvanje.

Kako je bio vrlo jednostavan, spontan, vedar i čovjekoljubiv, subraća bogoslovi rado su se s njime družili i dijelili dane bogoslovske formacije prema svećeničkome zvanju. Pristupao je svakome bez predrasuda i prosudbi, uvijek je gledao kako da nekome učini dobro. Ispunio je sve uvjete za sastavljanje zamolbe za pristupanje sakramentu reda đakonata – završio je petogodišnju bogoslovsku formaciju, položio sve ispite i onaj konačan diplomski ispit, uvezao diplomski rad, javio se odgojiteljima i zahvalio za svu suradnju, brigu i dobrotu kojom mu se prilazilo tijekom formacije. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.