PUTEM ČOVJEKOLJUBLJA

Tko ima pravo na život?!

Autor

dmš

Ako danas upitate neko dijete iz osnovne škole za njegova prava znat će vam zasigurno objasniti koja ljudska prava on ima i posjeduje. Ako to isto pitate nekog umirovljenika i on će zasigurno znati što su to ljudska prava i koja on to prava može ostvariti. Postoje čak i sudovi za ljudska prava. Nitko se od nas ne želi odreći svojih prava.

12.04.2019. u 10:56
Ispiši članak

I zato danas čovjeku može biti čudna Božja, Isusova odluka da se odrekne svojih prava. Da se odrekne kraljevskog dostojanstva, da se odrekne 12 legija anđela, da se prividno odrekne besmrtnosti, nedodirljivosti, da se odrekne sebe sama za običnog čovjeka, za mene.

Kako je to moguće?!

Snaga je to služenja, a ne zarobljavanja. Na brežuljku zvanom Golgota moglo se je jasno osjetiti rađanje novog svijeta, novog načina da se bude čovjek, da budemo ljudi. Sin Božji dopušta i prihvaća razapinjanje, siromašan i gol, daruje se potpuno i umire iz ljubavi. Tko hoće shvatiti Boga, dovoljno je da samo klekne podno njegova križa.

Bog odlučuje sići u ljudsku patnju, silazi u smrt koja guta svakoga od njegove djece. Ostaje na križu da bi bio s nama i nama nalik, kako bismo mi mogli biti s njim i nalik njemu. Ljubav poznaje mnoge obveze, a prva je od njih ostati uz ljubljenu osobu, ujedinjen, priljubljen… kako bi na koncu zajedno ušetali u radost i u svjetlost zore uskrsnuća.

Gdje se ja pronalazim?!

Svoga Judu ja nosim u sebi, pjevao je Vladimir Nazor. Svoje izdaje, svoje padove, svoje bjegove trebao bih donijeti pod križ i povjerovati Njemu koji umire za mene. 

Ili mi je ponekad draža uloga Jude. Zamamnost novca od Isusa je odvela i onoga koji je s njim danima, mjesecima i godinama bio i slušao Njegovu riječ i vidio Božja djela. Nespremnost čovjekova da se udari u prsa i kaže: “Moj grijeh”, te zatraži oproštenje od Boga i od ljudi, može toliko zamračiti čovjeku um da padne u očaj i rješenje potraži gdje ono sigurno nije – u podizanju ruke na sebe. Kako je opasna moć novca, ili težnja da te priznaju, da se drugima dodvoriš, pa si onda u stanju prodati i sebe, i svoje dostojanstvo, a napose bližnje.

Ili sam možda jedan od apostola. Strah me od onih koji imaju vlast i koji mogu sustavno i zakonski nanijeti zlo bez mogućnosti da se pojedinac ili manja skupina mogu tome suprotstaviti. To može dovesti do toga da i oni koji su Isusu najbliži, koji Ga uistinu ljube, makar za kratko vrijeme uzmaknu i pobjegnu. Trenuci straha nadvladali su sve ono što su svojim ušima slušali i svojim očima gledali. Nekoć su se tukli u prsa i vikali da su s njime, da su jedno i da se za jedno bore, ali kad je trebalo posvjedočiti za njega i boriti se za njega ne mačem nego pravnim sredstvima mnogi ga zanijekaše, rekoše da ga ne poznaju, pobjegoše da i oni ne bi bili uhvaćeni i kažnjeni.

Bog, naš supatnik, iako smrtno ranjen i u tijelu i u duši, spašava, ima sućuti i za bliske i za daleke, i za prijatelje i za neprijatelje i za one koji su ga izdali i za one koji su ga zanijekali. Svaki puta taj nas njegov čin mora izazvati, postaviti pred pitanja vlastitog života, vlastitog grijeha, boli čak i smrti. Čovjek se rađa, pati i umire sam.

Bog svojih ne ostavlja. Po svojoj muci i smrti, po svom vapaju Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio Bog supatnik ušao je u patnju čovjekovu i tu čeka svakog čovjeka da mu sućutno pomogne u nošenju križeva. Blago onom čovjeku koji ga upravo tu i nađe, jer je to put u život.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.