PUTEM ČOVJEKOLJUBLJA

Što sam sve spreman učiniti za novac?!

Autor

dmš

Indijanski poglavica nakon obilaska Europe vratio se u rezervat i započeo priču svom narodu putovanju Europom.

20.09.2019. u 14:57
Ispiši članak

"Govori Europejcu o Bogu ljubavi,on pokriva svoje lice i smije se. Smije se zbog tvog načina mišljenja. Pruži mu bijeli, okrugli komad metala ili jedan veliki papir, odmah mu se oči šire i slina mu dolazi na usta. Novac je njegova ljubav, novac je njegovo božanstvo. Ima mnogo bijelaca čije su oči oslijepile od brojanja novca. Ima mnogo onih koji su zapustili prijatelje, smijeh, čast, savjest, sreću pa čak ženu i dijete zbog novca, a skoro svi zbog toga žrtvuju zdravlje. Ali isto tako u zemljama bijelaca nije moguće od izlaska sunca do zalaska biti bez novca. Za sve moraš platiti".

Tema novca, željeli mi to ili ne, često postane dominantna u životu čovjeka svakog vremena. Što je sve čovjek spreman učiniti za novac svjedoci smo toga svakodnevno i to možemo promatrati u svim medijima.

Ono što tek ponekad ispliva na vidjelo javnosti jesu puno teže zloupotrebe novca i vlasti, velike igre gdje strada uvijek mali čovjek, ali uvijek u ime profita i sigurnosti velikih.

Zamislite jednu ovakvu vijest: "Glavni manager nekog veletrgovca  budući da mu prijeti otkaz sa unosnog mjesta odlučuje se na riskantan potez. Iako je već optužen za propuste u poslovanju on svojim poslovnim partnerima, očito također veletrgovcima koji kod njega uzimaju robu, prepravlja zadužnice otpisujući im velik dio duga. Računa tako na njihove usluge kada ih uskoro bude potreban. No, njegov direktor kada to saznaje ostavlja managera na poslu i čak ga pohvali za njegovu snalažljivost, očito je i direktor dovoljno pokvaren čovjek da mu takav prevarant i dalje treba, možda za neke prljavije poslove koji se trebaju obaviti da bi tvrtka napredovala. Stvar koja se u svijetu business-a odvija svakodnevno, tek danas na puno sofisticiraniji način nego nekada".

Isus daje svojim učenicima jednu usporedbu sličnu ovoj već navedenoj. Imati, posjedovati, vladati i kontrolirati, potreba je koja motivira mnoge ljude na akciju. Što se više ima to se više treba i zato se ta potreba često izobliči u pohlepu, u grabež ili u slijepo vjerovanje da se novcem sve može kupiti i da je novac bog na ovoj zemlji. Zato Isus bogatstvo, materijalna dobra i novac naziva nepoštenim. No, on nije fanatik koji će reći: uništite novac, uništite materijalna dobra i živite samo za duhovno. Imati, posjedovati, zarađivati sve više i više ovom je svijetu, dano kao velika kušnja.

Mnogim ljudima to je jedna od najvećih kušnji. Dragi vjernici Isus želi reći ovo: nije toliko važno koliko imam, nego koliko me to zarobljava, koliko me to čini ovisnim. Jer puno ovisi na koji sam način to stekao.

Ostati vjeran siromašnom Bogu, koji je izabrao da bude beskućnik, da nema stalnih prihoda i da ima jednu haljinu nije nikome lako, a osobito ne onima koji svega toga imaju u izobilju. Imati i posjedovati jest i blagoslov, ali taj blagoslov je tek prilika da se spasim. Možda čak teži nego kad nemam ili imam tek nužno. Lako se je zaprljati u svijetu novca, trgovine, malih ili većih prevara. Riječi: ne možete služiti Bogu i bogatstvu velik su ispit svakom vjerniku.

Materijalne, životne potrebe često su upravo neumoljive i često je potrebna upravo umjetnost i čak lukavost ostati tu vjeran Bogu i sebi. Budimo sretni i Bogu zahvalni onda kad unatoč zakonu svijeta u kojem živimo – možemo, imali koliko imali, podizati Gospodinu u molitvi čiste ruke.

Iz Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Govoraše Isus svojim učenicima:

»Bijaše neki bogat čovjek koji je imao upravitelja. Ovaj je bio optužen pred njim kao da mu rasipa imanje. On ga pozva pa mu reče: 'Što to čujem o tebi? Položi račun o svom upravljanju jer više ne možeš biti upravitelj!' Nato upravitelj reče u sebi: 'Što da učinim kad mi gospodar moj oduzima upravu? Kopati? Nemam snage. Prositi? Stidim se. Znam što ću da me prime u svoje kuće kad budem maknut s uprave.' I pozva dužnike svoga gospodara, jednog po jednog. Upita prvoga: 'Koliko duguješ gospodaru mojemu?' On reče: 'Sto bata ulja.' A on će mu: 'Uzmi svoju zadužnicu, sjedni brzo, napiši pedeset.' Zatim reče drugomu: 'A ti, koliko ti duguješ?' On odgovori: 'Sto korâ pšenice.' Kaže mu: 'Uzmi svoju zadužnicu i napiši osamdeset.'

I pohvali gospodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti.

I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore.

Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten. Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam vaše dati?

Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.«

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.