AKCIJA STRUČNJAKA

Sisački Caritas pokrenuo europski projekt: Izražene su potrebe za pružanjem socijalnih usluga zbog korone i potresa

Autor

vm/h

Korona kriza i razorni potres povećali su potrebu za pružanje novih socijalnih usluga pojedinim kategorijama stanovnika, pa je Caritas Sisačke biskupije za svoje područje pokrenuo europski projekt "Razvoj usluge psihosocijalne podrške i poludnevnog boravka".

22.09.2021. u 15:28
Ispiši članak

Kako je rečeno prilikom predstavljanja projekta, njegova je vrijednost 3,6 milijuna kuna nepovratnog novca, od čega je 85 posto iz Europske unije, a 15 posto iz državnog proračuna. 

Voditeljica projekta Danijela Švrga rekla je kako je dio projekta već počeo 1. srpnja ove godine, a trajat će ukupno 24 mjeseca.

Naime, mobilni tim Caritasa već pruža psihosocijalnu pomoć osobama s invaliditetom na području cijele biskupije. Osim obilaska obitelji, takva se usluga svakodnevno može dobiti i u prostorijama Caritasa u Sisku. Uslugu trenutačno pružaju tri socijalna radnika i dva psihologa.

Druga je usluga korištenje poludnevnog boravka za starije osobe u Oborovu. Za taj projekt organizirat će se prijevoz starijih osoba kako bi im usluga bila što dostupnija, a kvaliteta života bolja. Za te će se potrebe osposobiti pet stručnjaka, a pružanje usluga počinje 1. listopada. Kako je predviđeno, dvjema novim socijalnim uslugama koristit će 160 korisnika.

Voditeljica projekta Švrga rekla je kako će se tražiti rješenja za financijsku održivost projekta kako bi se on mogao nastaviti i nakon dvije godine. 

O prvim pozitivnim rezultatima i opravdanosti pokretanja projekta svjedočila je voditeljica stručnog tima Martina Brkan, koja je izrazila zadovoljstvo svih onih koji su uključeni što mogu pomoći najpotrebitijima. 

Ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić pozvala je stručnjake Centra za socijalnu skrbi i članove organizacija civilnog društva, čiji su predstavnici također bili na predstavljanju projekta, na zajednički rad i umrežavanje u njegovoj provedbi. Kako je zaključila, posljedice korona krize i potresa osjećat će se još godinama, pa će i potrebe za pružanjem socijalnih usluga biti izražene.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.