VLČ. VLADIMIR TRKMIĆ

Presveto Trojstvo – Trojaki

Autor

Vlč. Vladimir Trkmić

''Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio'' (Mt 28,19).

16.06.2019. u 09:00
Ispiši članak

Ovaj novozavjetni tekst, koji je Isus izrekao apostolima prigodom ukazanja u Galileji i sveopćeg misijskog poslanja apostola, uzima se kao jedan od izvora za dogmu o Presvetom Trojstvu. Osim ovoga teksta postoje i drugi biblijski izvori kao dokaz za dogmu o Presvetom Trojstvu: ''Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: 'Ti si Sin moj, ljubljeni. U tebi mi sva milina!'' (Lk 3,22).

Kršćanska dogma koja definira da je Bog u svojoj naravi jedan, ali da su u njemu sadržane tri osobe (Otac, Sin i Duh Sveti) proglašena je 325. godine na Nicejskom ekumenskom saboru.

Što je to dogma?

Grčka riječ dogma označava pojmove: mišljenje, nauk, odluka. U kršćanstvu je dogma vjerska istina. Dogmu proglašava crkveno učiteljstvo na osnovi istine objavljene u Svetom pismu. Proglašavanje vjerske istine dogmom znači njezinu nepromjenljivost te obvezu vjernika da u nju vjeruju.

Crkveno slikarstvo i Presveto Trojstvo

Kršćansko je slikarstvo tijekom povijesti Crkve na različite načine prikazivalo i oslikavalo Presveto Trojstvo. Jedan od prikaza Presvetog Trojstva jest istostraničan trokut u kojemu je ucrtano Božje oko. U zapadnom slikarstvu najučestaliji antropomorfni prikaz izgleda ovako: Otac je prikazivan kao starac, Sin u muževnoj dobi, a Duh Sveti kao golubica.

Kajkavski TRO-JAKI

Blagdan Presvetoga Trojstva iliti Trojaki slavi se na prvu nedelu posle Duvov. Trojstvo je kršćanska dogma tera definera da je Bog v sve prirode jen, ali da su vu-jnemu sadržane tri osobe: Otec, Sin i Duv Sveti.

Narodna predviđajna vremena vezana uz Križevo ili Spasovo i Trojake:

Jasno Križovo, blagoslovi srčeno košejne. Če su o Trojaki jagode zrele viteško vino v jesen se bere. Če vezda dobro cvete rastine bu masti i slanine. Mokri Trojaki, tusti Božič.

U mnogim župama gdje se njeguje još uvijek kajkavska riječ sačuvan je pojam Tro-jaki za Presveto Trojstvo. "Sveto pismo Novoga zakona“ na kajkavskom jeziku, čiji je prvotisak izašao 2018. godine u Zagrebu i svetkovinu Duhova naziva „trojačkim svetkom".

Presveto Trojstvo i mi

Zajedništvo unutar Presvetoga Trojstva često je u Evanđelju svetog Ivana opisano kao uzor zajedništva. Tako Isus u svojoj velikosvećeničkoj molitvi moli za apostole i one koji će njima povjerovati da budu jedno kao što je on s Ocem jedno. Isus moli da budemo u svijetu, ali da ne budemo od svijeta. A to znači da moramo imati svoje moralne vrednote, koje se često razlikuju od vrijednosti i vrijednosnog sustava koje nameće svijet.

Presveto Trojstvo uzor je obiteljskog života i života svake zajednice. Bez pravog zajedništva u obitelji nema sigurne sadašnjosti ni budućnosti.

Crkva također ima za uzor osobu Isusa Krista, koji je rekao: ''Ja sam Put, Istina i Život''. Sav moralno - vrijednosni kršćanski sustav sadržan je i satkan u Novom zavjetu. Prema tome, kršćanin može i treba živjeti u svijetu, ali mora svjesno odbacivati sve ono što nije u skladu s katoličkom moralkom. Na osobnom svjedočenju počiva katolički identitet obitelji.

Tako sreća i mir pojedinca i obitelji jesu plod života po kršćanskim načelima. Zato se za Crkvu može reći da je na trajnom putu, na putu prepoznavanja vjerskih istina i načela. Bijeg u ono što reklamira svijet jest bijeg od kršćanskih načela. A posljedice takvog bijega uočavamo u našem hrvatskom društvu, obiteljskim teškoćama i životu pojedinaca.

MOLITVA PRESVETOM TROJSTVU ZA OBITELJ

Slavimo te Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si dostojanstvo obitelji ustanovio na sliku svoga Trojstvenog zajedništva ljubavi.

Klanjamo ti se, Gospodine Isuse Kriste, Otkupitelju naš, jer si se udostojao roditi u ljudskoj obitelji i jer si svojom žrtvom na križu bračnu ljubav od rane grijeha iscijelio, te bračno i obiteljsko zajedništvo ljubavi i vjernosti učinio sakramentom svoga saveza s Crkvom.

Hvalimo te, Duše Sveti Tješitelju, koji po sakramentu ženidbe, zajedničkoj molitvi i nedjeljnoj euharistiji kršćansku obitelj neraskidivo ujedinjuješ i posvećuješ da može biti svetište života i škola kršćanske ljubavi.

Ponizno te molimo, Svemogući Bože, da se, po uzoru na Svetu Obitelj, u našem kršćanskom domu ostvari božanski naum o braku i obitelji – da naša obitelj bude istinska zajednica vjere, života i ljubavi.

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen!

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.