PUTEM ČOVJEKOLJUBLJA

Postoji li sotona?

Autor

dmš

Mnogi se velikani duha i misli povlače u tišinu, traže mir, traže Boga.

11.03.2019. u 09:33
Ispiši članak

Ne čuju ga u zaglušnoj buci: ulice, kafića, elektroničkih medija, televizije, računala, mobilnih telefona. Jednostavno traže mir. Tako je i Krist tražio mir pred svoje javno djelovanje te je pošao 40 dana u pustinju. Međutim kad se povučemo u mir – pustinju i samoću svoga života onda postoji vrlo velika opasnost da u toj pustinji naiđemo na nekoga tko nam želi donijeti nemir. Taj koji nam želi donijeti nemir – postoji i nazivamo ga različitim imenima, ali iza svakog imena krije se isto biće – do kraja izopačeno i prožeto zlom i želi nauditi čovjeku.

Govoriti suvremenom čovjeku o đavlu nije baš uputno. Mnogi to nerado slušaju. Ipak, smijemo li to preskočiti? Ne govorimo to radi đavla nego radi nas. “U ovim smo vremenima bili i previše u dodiru sa sotonskim silama, okušali smo i vidjeli, i više negoli treba, ljude i čitave skupine zavedene i vođene od tajnih i paklenih sila; mnogo smo puta opažali neki čudnovati duh u osobama kako ih preobražava do dna njihova bića; kako ih gura u okrutnost, u opijenost vlasti i eksplozije ludosti, za što nikada prije nisu bile kadre. Neka nevidljiva ruka pružala je nevidljivu čašu bjesnila i prenosila ga s naroda na narod sve dok nije učinila da narodi polude. Ja kažem da smo ih vidjeli i previše, da smo se i previše ustravili, a da bi se i nadalje mogli pitati, bez ikakva stida, da li postoji đavao” (H. Thielicke). Ove riječi, njemačkog mislioca, napisane pod jezivim dojmovima Drugoga svjetskog rata potvrđuju se i dan danas.

Treba li nakon takvog iskustva dokazivati da postoji đavao i da razorno djeluje? A zloduhu je itekako stalo da mislimo kako on ne postoji, kako ga nema. I lopovu kad kradeto je isto stalo: da mislimo kako ga nema. Vidjet ćemo sutra, kad već bude kasno, da ga ima! Zli duh se u Novom Zavjetu spominje 37 puta kao đavao, tj. onaj koji optužuje, razjedinjuje, kleveće, zbunjuje, vara, baca klipove pod noge; 36 kao sotona, tj. neprijatelj ili protivnik i sedam puta kao Beelzebul tj. poglavica zlih duhova, neprijatelj, zao duh. Uostalom, protiv njega se borio naš Gospodin. A Isus se sigurno nije borio protiv izmišljenog protivnika.

No Sveto nas pismo uči da je moć Zloga i zla ograničena. Nije to sila ravna Božjoj moći. Isusovo odbijanje svih lukavih pokušaja đavla da ga zavede pokazuje nadmoć Božje snage. Đavao je ipak samo stvorenje: inteligentno i pokvareno, ali ipak ograničene moći. On je, kako reče sv. Augustin, pas vezan na lancu koji može samo lajati i nasrtati, ali ujesti može samo onoga tko mu to dopusti, tko mu se previše približi. A evo kako mu se Isus odupro. Gladnoga Isusa Sotona nagovara da božansku moć upotrijebi za sebe, da od kamena napravi kruh, da skine s čovjeka odgovornost rada, da ponudi kruha bez motike. Ne živi čovjek samo o kruhu, Isusov je odgovor. Ne treba čovjeku samo kruha, ima on i potrebe duha.

Jasna je Isusova poruka nama: čovječe, pošteno radi, pošteno zarađuj svoj kruh! Neće trebati kriminala, korupcije, prijevara, ubojstava. Sva kraljevstva nudi Sotona Isusu. A laže. Kakva kraljevstva on ima? Ona Isusu već pripadaju, a ne njemu. Sotona nudi tuđe. Ali zna on da su moć, utjecaj i bogatstvo privlačni. Postoje posljedice onoga čemu se klanjamo i što određuje naše ponašanje, te Krist odlučno odbija napasnika.

Nagovara Sotona Isusa i na skok s vrha hrama. Skoči s hrama, Bog će te čuvati. I još ga “poučava” što u Svetom pismu piše. A tamo stoji da će ga anđeli po Božjoj naredbi čuvati, i nositi na rukama, kako se ne bi spotaknuo o kamen na putu. Čovječe, Bog ti je dao razum, sposobnosti, život, zdravlje, iskoristi to na pravi način! Odgovarat ćeš jednom kako si to uradio. Isus je Boga doživio kao nekoga kome se treba bezuvjetno povjeriti. Sve ostalo ide mimo ovog odnosa, umanjuje ga, a time i “truje”. Bog uvijek treba biti u njegovim mislima, riječima i djelima i tako djelovati (dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja). Ovdje imamo vidljivu kušnju vjere, imaš li povjerenje u Boga, đavao nas često kuša po ovom pitanju, da jednostavno odustanemo, da se pitamo postoji li Bog i ako postoji zašto mi se događaju nevolje, problemi, zašto Bog to dopušta ako sve činim ispravno. Zašto uvijek meni.

Ne boj se čovječe – đavao postoji, ali ako si s Bogom onda straha nema, ta Bog ga je već pobijedio!

U ono vrijeme: Isus se, pun Duha Svetoga, vratio s Jordana i Duh ga četrdeset dana vodio pustinjom, gdje ga je iskušavao đavao. Tih dana nije ništa jeo, te kad oni istekoše, ogladnje. A đavao mu reče: "Ako si Sin Božji, reci ovom kamenu da postane kruhom". Isus mu odgovori: "Pisano je. Ne živi čovjek samo o kruhu". I povede ga đavao na visoko, pokaza mu odjednom sva kraljevstva zemlje i reče  mu: "Tebi ću dati svu vlast i slavu njihovu jer meni je dana i komu hoću, dajem je. Ako se dakle pokloniš preda mnom, sve je tvoje". Isus mu odgovori: "Pisano je: 'Klanjaj se Gospodinu, Bogu svomu, i njemu jedinomu služi!'". Povede ga u Jeruzalem i postavi na vrh Hrama i reče mu: "Ako si Sin Božji, baci se odavde dolje! Ta pisano je: 'Anđelima će svojim zapovjediti za tebe da te čuvaju'. I: 'Na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen'". Odgovori mu Isus: "Rečeno je: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!". Pošto iscrpi sve kušnje, đavao se udalji od njega do druge prilike.  Iz evanđelja po Luki

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.