PUTEM ČOVJEKOLJUBLJA

Počelo je!

Autor

dmš

Jako je važno kada netko preuzima novo mjesto, prvi radni dan je nešto vrlo odlučujuće: razlika je ako je "počelo" jednostavno, bez stresa i opterećenja, uz dobrodošlicu kolega na novom mjestu.

12.01.2019. u 11:32
Ispiši članak

Drukčije je to, ako je sve na svome mjestu što mi je potrebno, ako Internet funkcionira, ako je telefon priključen, nego ako za sve moram moliti ili se upravo moram izboriti. Razlika je jesam li od pretpostavljenog predstavljen kolegama, ili me upoznaju od mene samoga. Je li mi pretpostavljeni izjavio: 'ako ima problema obrati se meni!' – ili imam osjećaj: moram sam nastojati brinuti se za sebe, jer se nitko ne brine za mene.

Možda vam je malo čudno, ali se Isusovo krštenje može usporediti s prvim radnim danom. To je početak njegova javnog djelovanja. S krštenjem na Jordanu on počinje izvršavati nalog kojeg mu je dao Bog. Kako izgleda njegov početak?

Nebo se otvara. Čini se da Bog želi pokazati: ti u svako doba imaš pristup k meni. Isus ugleda Duha gdje silazi na njega. On dobiva opremu koju treba za svoju zadaću. Glas s neba govori: Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! U neku ruku on će biti predstavljen drugima.

Tu biva jasno: Isusov odnos prema Bogu koji ga ovlašćuje, nije samo jedna vrsta "radnog odnosa". On je obilježen povjerenjem i ljubavlju. Pod tim predznakom počinje Isus svoje javno djelovanje.

Dakako, neće mu uvijek biti ugodno. Bit će vremena u kojima će imati dojam: nebo je zatvoreno. Otac šuti. To će biti trenutak straha na Maslinskoj gori. Čut će se krik s križa: Bože moj, zašto si me ostavio? Ti, koji si rekao: ti si Sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina. Moj Duh počiva na tebi. Nebo ti je otvoreno. Ti u svako doba imaš pristup k meni! Isus neće uvijek tako jasno osjetiti snagu i blizinu Božju kao kod svoga krštenja na Jordanu. Ali tama nije posljednja riječ: Isusovo uskrsnuće pokazuje, da Božje obećanje vrijedi i ostaje.

Što se s Isusom događa, jedinstveno je i neusporedivo. On je nešto posebno: spasitelj i otkupitelj svijeta. A ipak istovremeno vrijedi: mi smo njegove sestre i braća. Primljeni smo u njegov odnos prema Ocu i u njegovo poslanje. Svakome od nas Bog kaže isto: Nebo je otvoreno. Ti u svako doba imaš pristup k meni. Ja ti darujem svoga Duha. Ti dobivaš sva sredstva, koja trebaš, da bi izvršio svoj nalog. Ti si moj ljubljeni sin, moja ljubljena kći. Ja te podupirem. U tebi mi sva milina.

Puno puta jasno ćemo osjetiti, da je on tu i da nas podupire. Puno puta osjetit ćemo se napuštenima. Tada se sjetimo da nam je na našem krštenju obećao: ti si moj ljubljeni sin, moja ljubljena kći, ja stojim iza tebe – to često nije lako. Ipak vrijedi njegovo obećanje. Ono vrijedi tada, gdje smo odbačeni od drugih ili gdje nas netko želi učiniti malenima. Ono vrijedi tada kada nam se čini, da je to što radimo bezvrijedno, beskorisno i neznatno. Mi smo poslani, izvršiti Božji nalog – u svoj jednostavnosti i skromnosti: donijeti nešto od njegove ljubavi u ovaj svijet, biti svjetlost za ljude. I mi možemo biti sigurni: mi nismo za njega samo radna snaga koja je tako dugo interesantna, dok funkcionira. Mi smo sinovi i kćeri, mi smo Isusove sestre i braća. Stoga se usudimo ljubiti svakoga čovjeka kao što je on nas ljubio i ljubi!

Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: "Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem". Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!  Iz Evanđelja po Luki

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.